Tricoul cu numărul 4 de la Universitatea Olimpia Cluj este al căpitanului. Ioana Bortan l-a făcut celebru și ne așteptăm ca mulți dintre dumneavoastră să și-l dorească pentru colecția proprie.
Celebritatea, oricât ar părea de ușor acum, vă asigurăm că se câștigă cu muncă, răbdare și perseverență.
Spunem aceste lucruri deoarece, pentru cei care nu cunosc istoria jucătoarelor, momentul actual de realizare socială pentru unele dintre ele, și ne referim la cele senioare, în special, poate părea doar o expunere a lucrurilor materiale, dobândite de-a lungul carierei.
Nu se mai calculeaza timpul petrecut în sălile de curs la liceu sau facultate, anii de stat în cămine, de cele mai multe ori câte 5-6 sportive în camere de 4 persoane, sau cele trei mese cumulate într-una singură.
Ioana Bortan este o sportivă care poate explica cu exemple concrete, sensul cuvântului ,,sacrificiu”.
A fost obligată să se descurce singură încă din liceu, deoarece întreaga familie a fost plecată până nu demult să lucreze în alte țări mai primitoare. Și-a terminat studiile universitare, a urmat un master în domeniul sportului și cum era și firesc a găsit resurse să-și împartă activitatea zilnică între serviciu și antrenamente. Vorbește trei limbi străine și studiază pentru a avansa în cariera de antrenor.
Este un model pentru multe dintre sportivele tinere și rămâne un punct de reper pentru evoluțiile echipei naționale din ultimii 10 ani.
Pauza forțată din cauza virusului a găsit-o într-o formă fizică foarte bună, asta deoarece la majoritatea testelor efectuate pe durata iernii, s-a poziționat pe primul loc.
Care sunt gândurile Ioanei în această perioadă și cum își organizează programul zilnic, puteți descoperi lecturând interviul următor :
Rep. Sunt multe filmulețe postate pe internet de diferite sportive, despre modul cum se pregătesc. Cum arată programul tău pe durata unei zile în această perioadă?
Ioana Bortan: Trebuie să fiu sinceră și vă mărturisesc că zilele îmi sunt pline. Mă trezesc la o oră decentă pentru această perioadă, iar primul lucru pe care îl fac, e sa-mi savurez cafeaua împreună cu mama mea. Apoi pregătesc micul dejun (pe care îl ador). După ce mâncăm, lenevesc cu o a doua cafea în mâna, afară pe șezlong, iar atunci când soarele se arată, profit de razele și căldura lui. După ce mă răsfăț în prima parte a dimineții, urmează partea cea mai distractivă, antrenament aproximativ două ore.
După partea de antrenament personal, ies la un al doilea antrenament cu unul dintre căței, cu cel mare pe care îl cheamă Kiro și care are mare nevoie de mișcare, fiind un cățel tânăr. Apoi, ca să împac pe toată lumea, îmi fac timp pentru o plimbare și cu Tedy, cățelul meu cel mic.
Seara joc tenis de masă, uneori table, citesc și, bineînțeles, mai am timp și pentru serialele mele favorite.
Rep. Știm că în această perioadă sunt la modă grupulețele pe Facebook sau WhatsApp.Crezi că aceste forme de comunicare sunt benefice în această perioadă, sau pot fi agasante ?
Ioana: Sunt benefice atâta timp cât nu se abuzează de ele. Dar când primești câte 500 de notificări pe zi într-un grup, este complet aiurea. Cred totuși că sunt benefice și pot fi utile ca principii de comunicare, mai ales în perioada asta.
Rep. Cum crezi că va fi adaptarea la efort după reluarea pregătirilor. De câte zile am avea nevoie pentru a intra în forma sportivă optimă și pentru a evita accidentările?
Ioana Bortan : Părerea mea este că avem nevoie de o perioada de pregătire monitorizată și adaptată mult mai atent decât după o vacanță de sezon. Venim după o perioada mult mai mare de “vacanță” forțată, iar acum toți sau toate, am stat doar în casă, iar adaptarea la efort o să fie și mai dificilă decât în mod normal. Nu e același lucru pregătirea strict în casă cu cea de afară, în aer liber.
Rep. Care este secretul antrenorului în fotbal?
Ioana Bortan : Trebuie să cunoști fiecare jucător în parte, deoarce toți avem caractere diferite și acționăm și reacționăm diferit. Când cunoști jucătorul, știi și ce fel de comportament trebuie să adopți, să performeze la maximum.
Rep. Ai un model preferat ca antrenor sau încerci să dezvolți un model propriu?
Ioana Bortan: Îmi place foarte mult Jurgen Klopp. Mi-aș dori să pot adapta stilul lui de joc la feminin, cândva! Și mi-a plăcut Silvia Neid, fosta antrenoare a naționalei Germaniei.
Rep. Cât de important este ca o jucătoare sau un grup de jucătoare să joace și pentru antrenor?
Ioana Bortan: Nu știu dacă vreo jucătoare sau vreun grup de jucătoare joacă pentru antrenor… Din punctul meu de vedere, dacă antrenorul nu știe să- și facă treaba și ajunge să nu fie agreat de grup, atunci nu e agreat de nici una din jucătoare și e greu pentru el să reușească.
Rep.Îți mai găsești motivație în activitatea de la club?
Ioana Bortan: Mereu mi-am găsit motivatie la club, asta pentru că iubesc ceea ce fac. Cum am mai zis și repet, eu respir prin fotbal, deci e greu să nu găsesc motivatie, sau de fiecare dată când pic (că se mai întâmplă…), o regăsesc rapid.
Rep. Îți lipsesc duelurile cu rivala din Târgu Mureș?
Ioana Bortan: Sincer, da. Și spun asta pentru că atunci campionatul avea un nivel mai bun decât este acum. E altfel fotbalul când ai adversari pe măsură!
Rep. Care crezi că vor fi principalele rivale la titlu în acest retur?
Ioana Bortan: Dacă o să mai existe acest retur, cred că echipa din Galați și cea din Becicherecu Mic …
Rep. Care sunt obiectivele tale în perioada următoare?
Ioana Bortan: Mă gândesc serios și lucrez la un back up plan pentru perioada de după fotbal…
Rep. Un mesaj pentru suporteri ?
Ioana Bortan: Cel mai important în această perioadă este să respectăm măsurile impuse de autorități, de prevenire a răspândirii virusului . Le doresc tuturor să fie sănătoși, să ne revedem cu bine pe stadioane și pentru că suntem în prag de sarbătoare, le doresc ca Sărbătoarea Învierii Domnului să le aducă liniște sufletească și bucurie !
Mulțumim Ioanei pentru amabilitate, dar și pentru eforturile din toți acesti ani, alături de
“U” Olimpia Cluj !
Întrebările pentru concursul de azi sunt următoarele :
- Care este locul ocupat de Ioana Bortan ca număr de trofee câștigate, în topul celor 8 sportive anunțate mai sus ? ( Se punctează titlul de Campioană a României, câștigătoare a Cupei României, precum și titlul de Campioană Națională de Junioare).
- Care este primul sport practicat de Ioana Bortan, înainte de a face carieră în fotbalul feminin ?
Succes tuturor și vă așteptăm și în celelalte prezentări să câștigați tricourile alb-negru produse în premieră de Decathlon România după un design al studenților de la Universitatea de Design Cluj!