Tot mai mulți jucători de fotbal încep să privească cariera lor profesională pe termen lung. Cu toate că o carieră de jucător profesionist este limitată în timp, constatăm cu plăcere, interesul în a-și construi în perioda desfășurării activității de jucător, și o carieră de antrenor.
Meseria de antrenor devine obiectivul secundar pe durata carierei de jucător, însă reprezintă obiectiv principal pe termen lung.
Fotbalul feminin oferă în acest sens, câteva exemple de jucătoare cu experiență care sunt preocupate în a-și dezvolta și această latură profesională.
Discutând de antrenori, la nivelul campionatului de fotbal feminin, constatăm însă o situație care lansează întrebarea ,,dacă este necesar în fotbalul feminin ca antrenorul principal să fie femeie sau bărbații sunt cei care tebuie să facă legea în acest sport”.
În acest moment, Liga 1 are o singură echipă cu antrenor principal femeie (Selena Constanța), în Liga 2 nu întâlnim niciun antrenor femeie, dar în schimb în Liga 3, avem 4 doamne care activează ca antrenor principal.
Din punctul nostru de vedere, considerăm optim modelul folosit la nivelul echipelor reprezentative, acela ca antrenorul principal trebuie să fie profesionist 100% și, de asemenea, să fie cel mai bun la momentul respectiv. În cadrul staff-urilor însă, trebuie neapărat să existe antrenor femeie, ca să nu mai vorbim de kinetoterapeut, masseur sau medic.
La nivelul loturilor reprezentative păstrăm și noi, pentru moment, modelul handbalului feminin, sport cu rezultate deosebite pe plan international și spunem acest lucru, deoarece antrenorii din handbal pot activa și la nivelul echipelor de club, dar și la nivelul echipelor naționale.
În fotbalul feminin însă, reprezentarea cluburilor la nivelul echipelor reprezentative, din punct de vedere al tehnicienilor, reflecta oarecum o situație atipică.
Primele 4 echipe în ordinea ierarhică nu furnizează antrenori loturilor reprezentative, în schimb întâlnim antrenori ce provenit de la echipe de pe locurile 5, 6, 7 și 8 . Liga a III-a dă și ea antrenorul principal de la selecționata U17, iar Liga a II-a nu este reprezentată. Dintre toți acești antrenori, găsim o singură antrenoare la loturile reprezentative.
Lipsa ariei de selecție la nivelul antrenoarelor, coroborată cu intenția de a promova femeile în acest sport, poate genera anumite aspecte negative în coordonarea și pregătirea echipelor. Doar rezultatele sunt cele care pot confirma sau infirma acest lucru, important este să nu fie prea târziu pentru generația respectivă….
Pe de altă parte, prezența unui antrenor femeie, considerăm că reprezintă un atu în promovarea acestui sport, în special în rândul junioarelor, dar și în rândul opiniei publice.
Pentru Universitatea Olimpia Cluj, lucrurile din acest punct de vedere sunt deocamdată liniștitoare. Mai multe sportive tinere se orientează spre Facultatea de Educație Fizică și Sport, meseria de antrenor devenind deja o opțiune.
Maria Ficzay, jucătoare emblematică pentru clubul nostru, dar și pentru echipa reprezentativă are deja licența necesară pentru a antrena și va deveni cu siguranță antrenoare, într-un viitor nu prea îndepărtat.
Ioana Bortan a arătat pe durata unui sezon că poate conduce de pe bancă oricând o echipă de prima ligă, iar prezența ei la nivelul echipelor reprezentative este doar o chestiune de timp.
O situație mai specială întâlnim la una dintre cele mai vechi sportive ale clubului, sportivă ce oferă azi cititorilor, tricoul cu numărul 11.
Mara Bâtea
Jucătoare, antrenor și profesor, sunt cele trei noțiuni care o definesc pe Mara în acest moment.
Absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sport, Mara Bâtea, chiar dacă este în plină maturitate a carierei de jucătoare, recent a devenit și profesoară. Practică deja profesia pe care și-a ales-o, iar faptul că elevii o îndrăgesc, nu reprezintă o surpriză pentru nimeni.
Legat de implicarea ei ca antrenor, putem da următoarele repere:
- Este antrenor secund la echipa a doua a clubului.
- Participă zilnic la programul de pregătire destinat sportivelor din clasa a IX-a, de la LPS Cluj
- Participă la antrenamente, dar și în turnee, alături de grupa U13 .
Dacă mai adaugăm implicarea ei și la nivelul primei echipe, constatăm că meseria de antrenor, a devenit pentru Mara, doar o chestiune de gestionare a timpului.
Despre toate aceste aspecte, dar și despre cariera de jucătoare, Mara a declarat în exclusivitate pentru site-ul clubului:
“ Primele mele acțiuni ca jucătoare au fost în anul 2004, aici la Cluj Napoca. Treptat au venit victoriile, unele înfrângeri, dar nu regret niciodată că am ales acest sport. Vreau să mai joc la cel mai înalt nivel, însă cu echipa mea, Universitatea Olimpia Cluj și cu echipa națională. Nu doresc să plec nicăieri de aici. Așa cum au spus și celelalte colege, aici e casa mea, clubul meu, viitorul meu. Ca antrenor sunt deschisă să învăț în acest moment și fac cu plăcere fiecare pas în acest sens. Deoarece sunt o fire ordonată, îmi planific acțiunile foarte bine, lucru care mă ajută să le fac pe toate, să ajung dimineața la LPS la antrenamente, apoi la prima echipă și chiar să particip și la unele turnee cu junioarele. Cel mai mult îmi place să lucrez cu junioarele U15, dar încă mai trebuie să exersez la capitolul motivație. Trebuie să găsesc mai rapid soluții, să le pot motiva în vestiar, pe teren și chiar la nivelul discursului de antrenor.
Mi-ar face plăcere să lucrez ca antrenor într-un viitor apropiat cu Ioana Bortan, dar și cu Iulian Szekely. Acum colaborez la echipa a doua cu domnul profesor Papuc Teodor și apreciez că mă susține și mă ajută permanent.
Îmi propun și eu, la rândul meu, să ajut sportivele tinere, iar faptul că joc la Univesitatea Olimpia Cluj, dar și la echipa națională, reprezintă atuuri certe în cariera mea viitoare de antrenor .”
Apreciem și noi eforturile pe care le fac toate sportivele care au scopuri de acest gen în viață, iar pe Mara, cu siguranță o să o regăsim în anii ce vin în postura de antrenor de succes în fotbalul feminin, un antrenor cu rezultate, care să ofere elevelor cât mai multe sfaturi, acumulate datorită experienței personale.
Întrebările legate de Mara Bâtea și adresate dumneavoastră sunt următoarele :
- Care este locul ocupat de Mara Bâtea ca număr de trofee câștigate, în topul celor 8 sportive anunțate mai sus ? ( Se punctează titlul de Campioană a României, câștigătoare a Cupei României, precum și titlul de Campioană Națională de Junioare).
- În ce an a debutat Mara Bâtea la echipa natională de senioare ?
Succes tuturor și vă așteptăm și în celelalte prezentări să câștigați tricourile alb-negru produse în premieră de Decathlon România după un design al studenților de la Universitatea de Design Cluj !
Foto: Gábor István-Gábor