LPS Cluj Napoca – nr. 1

mai 15, 2020

Într-o perioadă în care cursurile online reprezintă  legătura esențială între școală și elevi, am ales să prezentăm cel mai important liceu din România, cu rezultate în fotbalul feminin.

Știm că poziționarea pe prima treaptă a unui podium reprezintă asumarea unei responsabilități, dar necesită și argumente în sprijinul afirmației.

Știm toate acestea și chiar ne dorim să argumentăm de ce Liceul cu Program Sportiv din Cluj Napoca,  este numărul 1 !

Orice părinte care dorește să-și îndrume copilul spre un liceu, are nevoie de  o documentare în prealabil, de ce ar opta pentru un liceu sau altul, care sunt rezultatele instituției de învățământ, dacă nivelul de performanță este potrivit pentru profilul copilului,  sau dacă sunt șanse ca, odată cu absolvirea liceului, destinul copilului să aibă continuitate în mediul universitar.

De cele mai multe ori, liceele scot broșuri informative, lansează campanii în mass media sau promovează facilitățile oferite în mediul online.

Cu toate acestea, de fiecare dată  părintele apelează la metoda clasică, informarea de la cunoștințe, de la persoane în care are încredere sau în cazul familiilor cu mai mulți copii, se ghidează după experiența acumulată în anii anteriori cu “cel sau cea  mare”.

Fiind vorba de copii, în cazul de față,  reclamele de genul celor comerciale nu funcționează. Fără o minimă garanție demonstrată în acest sens,  părintele împreună cu elevul, vor renunța și se vor orienta spre ceva mai cunoscut, poate chiar mai aproape de casă.

Din punctul acesta de vedere, LPS Cluj are toate avantajele …

Primul cuvânt de recomandare vine din partea noastră, a clubului Universitatea Olimpia Cluj, clubul numărul 1 în fotbalul feminin din România. Nici un alt club din România nu a mai câștigat titlul de campioană în ultimii ani, iar sportivele noastre, cu un procent aproape de 90 % au fost sau sunt eleve ale LPS Cluj.

Majoritatea dintre aceste sportive au continuat apoi cariera în mediul universitar. Cele mai multe  au ales  UBB Cluj, Facultatea  de Educație Fizică și Sport, dar au fost și sportive care au preferat alte specializări sau universități.

A doua recomandare vine din partea sportivelor care au urmat cursurile LPS Cluj și acum se regăsesc ca jucătoare la “U” Olimpia Cluj, Heniu Prundu Bârgăului, Independența Baia Mare sau chiar la concitadina Olimpic Star Cluj.

Galeria de valori ar deschide-o Mara Bâtea care a câștigat 18  trofee în fotbalul feminin, a absolvit cursurile UBB Cluj, iar acum este profesor de educație fizică și sport. Putem continua cu  Andreea Corduneanu care în prezent este la Botoșani și pune bazele fotbalului feminin în orașul natal, cu “ belgianca ” Ștefania Vătafu sau cu olimpicele noastre Mihaela Ciolacu, Teodora Meluță și Melinda Nagy.

Nu le putem uita nici pe Cristia Carp care în prezent joacă în Italia și a absolvit Studii de securitate la UBB Cluj, sau pe Oana Negrea,  studentă în Anglia la Brunel University din Londra.

Dintre sportivele formate sau în curs de formare la LPS Cluj, de la alte cluburi, le remarcăm pe Laura Desmerean, Mateș Daniela, Salamon Szidonia și Grecu Diana, dar și pe Indrei Dariana, Iulia Mera, Diana Gomoi sau Rusu Adelina.

Despre cum s-a implicat LPS Cluj în formarea lor profesională, am primit trei opinii din partea unor jucătoare care au ales alte meleaguri ca destinație în fotbalul feminin.

Stefania Vătafu, jucătoare la RSC Anderlecht Brusseles ( Belgia)  :  “LPS Cluj m-a ajutat foarte mult în cariera profesională. Spun acest lucru, deoarece fiind constant selecționată la echipele reprezentative, lipseam de la cursuri și nu știu ce alt liceu putea să-mi ofere șansa să recuperez orele pierdute. Îmi amintesc că am stat în Antalya aproape o lună cu selecționata U17, apoi cu U19. Profesorii de la LPS Cluj au fost înțelegători și mi-au acordat timp și sprijin să mă reacomodez și să revin cu lecțiile la zi.

De asemenea, am dat bacalaureatul mai repede decât cel normal, deoarece am întrunit criteriile necesare sportivilor de performanță care au dat bacalaureatul special.

LPS Cluj mi-a asigurat încheierea mediilor mai repede și, de asemenea tot sprijinul necesar pentru depunerea documentației .”

Cristina Carp, jucătoare la Pink Bari ( Italia ): LPS Cluj Napoca a reprezentat pentru mine o experiență benefică, atât din punct de vedere didactic, cât și sportiv. Am întâlnit profesori dedicați, dar și înțelegători în privința eforturilor pe care le face un sportiv de performanță. Mediul din interiorul liceului mi-a fost prielnic și m-a ajutat să performez pe ambele planuri, ca sportivă dar și în vederea pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat. Imi amintesc cu plăcere de rezultatele de la concursurile între licee, de premiile sportive, dar și de excursiile organizate în orașele Europei.

 

Negrea Oana – jucătoare la Denham United Ladies ( Anglia  ): “ Trecerea de la școala generală la liceu poate fi dificilă de cele mai multe ori. Ca sportivă de performanță am  știut pentru acel pas că am nevoie de profesori înțelegători care sunt conștienți de munca și de sacrificiile sportivului. Educația însă nu trebuie neglijată și sportul nu trebuie folosit drept o scuză. În acest sens, consider disciplina ca fiind foarte importantă în a asigura un echilibru între viața sportivă și educație.

Din aceste motive, consider că LPS Cluj mi-a oferit șansa la acest echilibru,  între viața de sportivă și  educația de care aveam mare nevoie pentru a ajunge aici unde sunt acum !”

Dacă mai este nevoie și de alte recomandări, atunci vă invităm să luați legătura direct cu părinții sportivelor. Este mai dificil puțin, dar merită !

Spunem mai dificil, deoarece LPS Cluj este primul liceu din România care are o clasă întreagă destinată fotbalului feminin, cu program specific de pregătire sportivă. Numărul sportivelor care sunt acum eleve la LPS este unul considerabil, deci mai dificil de chestionat toți părinții …..

Clasa a IX-a include sportive născute în anii 2004 și  2005, majoritatea fiind în vederile selecționatei U17, calificată la Turul de Elită în acest an.

În clasa a X-a deja întâlnim alt nivel valoric … Două dintre cele mai bune sportive dintr-a X-a,  au făcut pasul spre Naționala de Senioare. Roxana Mirea din București  și Ioana Bălăceanu din Câmpulung Muscel, au deja partide, inclusiv în Champions League. O fi puțin ?

Poate dacă privim puțin și spre facilitățile oferite și spre  baza materială, lucrurile se vor simplifica. În acest sens, directorul LPS Cluj, domnul Covaciu Florin, ne-a  declarat următoarele:

“Liceul cu Program Sportiv Cluj-Napoca susține dezvoltarea tinerilor sportivi, promovează sportul și principiile unei vieți sănătoase și oferă sprijin elevilor săi pe drumul acestora spre o carieră sportivă de succes.

În aceste vremuri dificile pentru numeroși sportivi din România , LPS Cluj-Napoca susține sportivii în activitatea lor de pregătire continuă.

De asemenea, se încearcă susținerea și promovarea grupei de fotbal feminin care a fost în vizorul Federatiei Române de Fotbal pentru a se crea un centru olimpic. Unitatea noastră pune la dispoziția sportivelor multe facilități, precum baza sportivă de pregătire proprie în interiorul complexului liceului, cu două terenuri sintetice de fotbal, două săli de sport, terenuri de diminesiuni mari din cadrul Complexului Unirea, sau  echipament sportiv existent în dotările școlii. Se mai facilitează acestora accesul pe pistele de atletism a două stadioane, sală de forță dotată cu aparatură modernă, dar și susținere din partea medicilor, psihologilor și a preparatorilor fizici care activează în cadrul liceului.

Ca parte de pregătire centralizată, se pun la dispoziția sportivelor tabere și cantonamente de pregătire, iar pe partea competițională, acestea beneficiază de deplasări în țară și în străinătate.

Totodată, la finele ciclului liceului, sportivele au posibilitatea de a obține un atestat care oferă posibilitatea încadrării într-un post de instructor sportiv, administrator baze sportive, organizator de competiții sau profesor suplinitor de educație fizică.

Menționăm că tinerii, chiar și cei cu rezultate foarte bune, au nevoie de susținere pentru a continua pe drumul performanței, iar LPS Cluj le pune la dispoziție o gamă complexă de servicii și le ușurează acest drum, cu  personal calificat și dedicat spre a sevi nevoilor fiecăruia”

Cu toate acestea, vorbeam la începutul prezentării de argumente, iar în sport, orice argument se cuantifică în rezultate.

Aici intervine domnul profesor Teodor Papuc, “arhitectul” fotbalului feminin la nivel de LPS și cel care a oferit șansa sportivelor să fie mândre că sunt jucătoare de fotbal feminin.

Chestionat despre implicarea sa în fotbalul feminin, dar și despre rezultatele obținute, domnul profesor a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări :

Rep. Cum ați decis să vă implicați în dezvoltarea fotbalului feminin ?

Profesor Teodor Papuc: Nu pot spune că a fost un moment sau o decizie. Mai corect ar fi să spunem că, după înființarea Liceului cu Program Sportiv,  în clase au venit sportive de la fotbal feminin. La vremea aceea pregăteam băieții, juniorii din campionatul republican. Au apărut si competițiile pentru fete, Olimpiada Națională a Sportului Școlar și Cupa Coca-Cola și am înscris o echipă care să reprezinte liceul. Asa s-a format legătura cu fotbalul feminin, cu echipa formată din sportive legitimate la fotbal si completată cu fete de la alte sporturi. Am completat cu handbal, atletism, înot sau volei, am reușit să câștigăm și astfel s-a creat legătura cu sportivele și cu Clubul de Fotbal Feminin care a încurajat și a sprijinit participarea la competiții.  Colaborarea mea cu Clubul “Olimpia “ a început cu generația 2003.

Rep. Care sunt rezultatele pe care le-ați obținut cu LPS Cluj la nivelul fotbalului feminin?

Participăm de opt ani la Olimpiada Națională pe care am câștigat-o de fiecare dată. Ne lipsește titlul de anul acesta, din cauza pandemiei, dar avem șapte titluri consecutive. Victoriile de la Cupa Coca Cola ne-au dus o săptămână în Spania, la clubul Real Madrid, la Paris, la Campionatul European, la Londra, la Arsenal, Chelsea și pe Wembley, iar la ultima acțiune au fost convocate zece fete la echipa națională U 17. Referitor la clubul   “U” Olimpia “ Cluj, pot să spun că  sunt puține fete care nu au absolvit la noi. 

Rep. LPS Cluj are o clasa a IX-a destinată fotbalului feminin. Ce a schimbat acest lucru în activitatea profesională a dumneavoastră ?

Clasa a IX-a a fost înființată în urmă cu un an și a adus în primul rând un cadru organizatoric propice pentru desfășurarea activității sportive și școlare. În actuala clasă, nu este nici o sportivă din Cluj, toate sunt din țară.  Locuiesc împreună, învață împreună, se antrenează împreună, și să fii diriginte la o clasă de fotbal fete este ceva inedit. Din punct de vedere profesional, sunt toate condițiile pentru performanță: selecție, școală, pregătire, acordul și sprijinul familiilor fetelor, corespondent superior la senioare, “U” Olimpia Cluj Napoca, iar fetele au venit cu elan și entuziasm, dornice să urce în ierarhia sportivă. Ar mai fi de adăugat obiectivele echipelor naționale la care sunt convocate, cu tot ce înseamnă nivel de pregătire și instruire, formă sportivă, capacitatea de a juca mai multe posturi, etc. Iar telefonul trebuie sa fie aproape tot timpul, nu știi niciodată când sună  și trebuie să fugi pentru o problemă de sănătate și te întorci după 3-4 ore…

Rep. Care ar fi atuurile LPS Cluj în oferta educațională pentru sportivele care vin în clasa a IX-a?

Pe primul loc aș evidenția faptul că pregătirea sportivă este inclusă în programul școlar, ceea ce dă posibilitatea participării la două antrenamente pe zi. Avem, astfel, posibilitatea de a duce nivelul de instruire și parametrii efortului la un nivel comparativ cu sportivele din celelalte țări. Apoi, programul și condițiile materiale bune, teren de antrenament și joc, echipament, două cantonamente de pregătire  pe an, cazarea la căminul liceului și masa impreună. Închei amintind că avem 10 eleve în echipa națională, iar de la înfințarea liceului avem un singur eșec la Bac printre fetele de la fotbal. Este excepția care întărește regula….

Rep. Față de anii precedenți, LPS Cluj are deja eleve care practică fotbalul și în clasele V-VIII. Există diferențe în pregătire fața de alte școli  gimnaziale?

Nu sunt diferențe la nivel de LPS, deoarece aceiași profesori predau la liceu și la gimnaziu. Față de alte școli, elevii noștri nu participă la toate olimpiadele și concursurile scolare organizate pe obiecte de învățământ, pentru că suntem liceu vocational sportiv. Poate de aici pleacă opinia că ar fi diferențe. Am amintit despre Bac, care este încununarea activității școlare. La fel este și la gimnaziu.

Rep. Un mesaj pentru viitoarele eleve ?

Da. Dacă vă doriți și aveți încredere în voi, dacă antrenamentele și competițiile sunt idealurile voastre, vă aștept cu drag la LPS Cluj ! Acum știți ce vă așteaptă,  noi nu  spunem ” vom face ”, ci afirmăm că “ asta facem încă de la început ” !  

Frumos a concluzionat domnul profesor intervenția sa, deoarece la LPS Cluj nu se vând iluzii… Se pot oferi doar exemple, rezultate și  lucruri concrete. Pentru oricine propune o altă  formulă educațională, are nevoie de ani de zile de confirmare.

LPS Cluj este numărul 1 pentru fotbalul feminin și vă oferim doar trei argumente :

  • Este liceul care a format cele mai cunoscute sportive din fotbalul feminin, cu cele mai multe trofee câștigate.
  • A cucerit în ultimii 8 ani toate competițiile școlare la nivelul liceelor, competiții destinate fotbalului feminin.
  • Este singurul liceu din Romania cu o clasă dedicată fotbalului feminin.

Despre continuitate, despre destin, despre ce urmează pentru sportive, despre întrrebările părinților, avem doar un singur argument:  Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca .

Este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din România, are cea mai lungă tradiție academică dintre universitățile din România și este  cea mai mare universitate din țară.

Dar despre toate acestea, într-un articol viitor… Și aici vom începe tot cu locul 1 !

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.