Interviu Alin Cioban

august 18, 2023

Noul sezon destinat fotbalului feminin stă să înceapă, așa că am dorit să aflăm mai multe despre modul în care decurg pregătirile și de asemenea să cunoaștem  opinii  despre  sezonul recent încheiat.

Președintele Executiv al clubului,  dl. Alin Cioban a acceptat să ofere   un interviu site-ului www.u-olimpiacluj.ro .

 

Rep. Vă propun să începem interviul cu unele detalii referitoare la sezonul recent încheiat . Universitatea Olimpia Cluj a câștigat titlul de Campioană a României,  doar  în ultima etapă. Cum ați perceput acest lucru ?

Campionatul României l-am câștigat învingându-ne clar rivala din Banat, în toate partidele. Contestația lor după partida de acasă câștigată cu 2-0 pe teren, a făcut să avem acest deznodământ. Știam de la începutul campionatului care sunt instrumentele folosite  să ne destabilizeze și a fost cât pe ce…

Nu întâmplător la Timisoara joacă 4 sportive formate la Cluj și încă mai vor . Din păcate pentru ei, aceste lucruri ne-au motivat și mai mult jucătoarele, dar și pe mine personal.  Este chiar interesant cum de acolo pleacă jucătoare formate la nivel local și se insistă cu  cele venite de la Cluj. Și din acest punct de vedere este o recunoaștere indirectă a supremației noastre.  Dacă mai vor, mai avem resurse .

Rep. Care a fost din punctul dumneavoastră de vedere  cel mai frumos moment al acestui campionat ?

Pentru noi, au fost două momente .  Primul dintre ele a fost  victoria de la Giurgiu cu un gol reușit de Carolina Țabur pe final de meci. Atunci am știut că o să câștigăm campionatul. Echipa a demonstrat forță și atitudine.  A urmat apoi victoria de la Timisoara, cand am  descoperit în tribune sute de suporteri veniți de la Cluj. Fără să știu că vor veni, m-am bucurat să văd în stadion și  fetițele de la grupele mici împreună cu familiile.Toată lumea de la Cluj  a format  o  galerie incredibilă .

Rep. Cum ați savurat aceasta victorie ?

Antrenorul formase un grup unit cu jucătoarele și ei trebuiau să fie în centrul atenției. Eu m-am retras discret, imediat după fluierul final pe o bancă din incinta stadionului  și  am privit de la distanță bucuria fetelor noastre. La un moment dat, mi-am auzit strigat numele de către fete și m-am emoționat. Am  contribuit și eu puțin la câștigarea campionatului . Din nou ….

Rep. Care a fost cel mai dificil moment din campionat ?

Cel mai dificil moment nu are legatura cu partidele , deoarece am depăsit prin inteligență orice situație critică. Ne-a fost extrem de dificil în acest sezon să asigurăm bugetul clubului, în condițiile în care cluburile rivale au avut  alte resurse financiare . Formula noastră de organizare și aportul financiar trebuie să se schimbe daca vrem să rezistăm și în anii următori .

Rep. Despre finala Cupei României  ?

Câștigarea Campionatului a fost așa de importantă pentru clubul nostru, încât eu nu am avut așteptări de la această finală . Pentru fete însă a contat destul de mult. Au fost motivate, deoarece  de ceva timp, prin diferite  surse de comunicare, aflăm că mai trebuie să câștige și altcineva trofee, nu doar noi. Așa a și fost …

O delegare nefericită cu o arbitră fără experiență, un gol perfect valabil anulat și mulți nervi. Nu m-am simțit confortabil în tribună să văd atâta frustrare din partea jucătoarelor noastre și pentru un trofeu  care nu duce nicăieri.

Până la urmă au avut dreptate. N-am mai câștigat tot noi….

Rep. Vă simt destul de supărat legat de pierderea acestui trofeu .

V-am mai spus că pentru mine nu a reprezentat un obiectiv, dar delegarea iresponsabilă a unei arbitre fără experiență în fotbalul feminin și la acest nivel, a  dus la permiterea unor durități care au culminat cu accidentarea Mihaelei Ciolacu. Ruptură de ligamente și menisc afectat  după  un atac din partea unei adversare . Nici măcar nu s-a fluierat fault. Au pus colegii mei pe facebook imagini  cu atacul asupra Mihaelei, dar răul era deja făcut, Mihaela trebuia operată . Lipsa ei de pe teren pe termen lung este o piedere pentru noi și pentru Echipa Națională.

De accea sunt supărat, nu pentru trofeul respectiv. Dacă știam de la început ce o să se întâmple cu Mihaela, jucam finala cu junioarele.

Rep. Cum apreciați retragerea echipei Carmen din campionat ?

Nu pot să mint să spun  că a fost o surpriză .  Carmen București a fost privită cu suspiciune de mine, dar  și de către unii dintre colegii mei datorită  fluctuațiilor  din anii precedenți. Nu prea am crezut în   proiectul lor  pe termen lung. Asta,  deoarece nu au avut niciodată o structură piramidală. S-a încercat acest lucru cu asimilarea echipei Dream Team și a ieșit prost. A și fost promovat foarte mult acest club, pe toate canalele,  iar dezamăgirea acum este și mai mare. Poate vor învăța și promotorii din această experiență.

Fotbalul feminin este afectat atât ca imagine, deoarece este greu să mimezi seriozitate pentru sponsorii pe care îi așteptăm, când ai parte de asemenea evenimente.  A fost afectat și echilibrul valoric al competiției, deoarece la Carmen erau jucătoare bune, dar și o antrenoare de perspectivă . Să nu avem echipă din București în  Liga 1 este foarte dezamăgitor. Dintr-o singură lovitură au ieșit din competiție și  Carmen, dar  și  Dream Team …. Ce poate fi mai stupid ?

Rep. Având în vedere faptul că adversarele din Liga 1 au anunțat  transferuri importante, ce așteptări aveți pentru următorul sezon ?

Dacă ne luăm după declarațiile oferite până în prezent, noi  nu avem nici   o șansă sezonul viitor. De aceea,  ca să fim în ton cu cerințele, ne-am propus doar un obiectiv, acela de a forma  o echipă competitivă cu jucătoare tinere, marea majoritate provenite de la grupele de junioare.

Dintre jucătoarele cu experiență au plecat de la noi, ca urmare a unor oferte  financiare superioare față de ce putem noi oferi,   doar cine a solicitat acest lucru . Cele care  rămân,  se vor lupta pentru titularizare cu cele mai tinere. Noi însă ca principiu, dorim să aducem la prima echipă cât mai multe soluții din propria pepinieră. Ca să demonstreze că au valoare și că  aceste junioare merită să joace la noi, cu siguranță au nevoie de meciuri . De aceea antrenorul va trebui să poarte această responsabilitate,  a întineririi lotului .

Rep. Cum au decurs până acum pregătirile pentru noul sezon ?

Prima partidă amicală a sezonului am avut-o la Budapesta, cu MTK,  iar rezultatul final de 1-1 după ce am condus majoritatea timpului îmi dă speranțe că suntem pe drumul cel bun. Spun acest lucru, deoarece în acest meci am jucat fără Adina Giurgiu, Mara Bâtea, Kemi Abiodun și Maria Stamate. Am jucat cu  un lot foarte tânâr și lucrurile au stat bine. Experiența celor care au lipsit va fi importantă în partidele  viitoare.

Am mai avut o partidă interesantă și cu cei de la Csikszereda și mi-a plăcut ce am văzut.  Mai avem programate încă două partide amicale până la startul competiției, iar în aceste partide dorim să rulăm tot lotul și nu ne interesează neapărat rezultatul.

Rep. Participarea în Champios League va fi abordată cu un lot schimbat față de sezonul încheiat   ?

Lotul actual a fost completat doar cu posturile din care au plecat jucătoare. Samantha Blazek și Mikhail Johnson au fost deja  prezentate . A urmat Delaney Lundahl care trebuie să suplinească plecarea Cristinei Botojel. In cazul Cristinei  am agreat un transfer la Fortuna Hjorring începând cu sezonul următor.  A revenit la noi după un an petrecut în Ungaria și fundașul Noemi Vincze, iar  în rest, lotul este destul de omogen și  unit. Eu   am foarte mare încredere în potențialul echipei. Cred că perioada aceasta a fost una dintre cele mai frumoase perioade de pregătire din ultimii ani. Mi-a plăcut mult implicarea Mihaelei Ciolacu, disponibilitatea la efort a  Adinei Giurgiu și vitalitatea dovedită de Mara Bâtea și Karolina Țabur.  Vorbesc despre ele, deoarece sunt cele mai experimentate din lot, dar toată lumea, de la  mic la mare a conștientizat că avem nevoie de o atmosferă bună, prietenoasă și în același timp profesionistă  în acest club.

Rep. Totuși care sunt atuurile dumneavoastră pentru noul sezon ?

Atuurile  noaste în noul sezon  sunt  jucătoarele care și-au pus amprenta și în anul precedent asupra echipei . Mara Bâtea, Carolina Țabur, Ioana Bălăceanu, Carmen Marcu și Adina Borodi, sunt jucătoare de atac care nu au rivale, indiferent de ce transferuri au făcut celelalte echipe .

Suferim puțin la nivelul liniei de mijloc, unde lucrurie s-au   schimbat radical, dar acolo  eu zic că Sonia Bumbar  și Mikhail Johnson se vor  impune  în cel mai scurt timp. Mai avem soluții cu Daiana Oneț și Bede Karina, dar urmează  să vedem cine dă cel mai bun randament în partidele amicale de pregătire.

În defensivă, dacă  reușim să o recuperăm pe Maria Stamate la timp și să se integreze Delaney Lindahl, putem face față cu succes oricăror provocări.

Să nu uităm dirijorul …. Ciolacu va lipsi de pe teren o perioadă, dar revine ! La cum se recuperează și la cât este de motivată este, prinde finalul de an pe teren .

Un alt atuu este antrenorul principal. Am văzut că se promovează antrenori fără rezultate, dar Costi Olariu are deja  trofeele pe care alții le visează. Și mai este ceva… Când intră pe teren, are ce arăta jucătoarelor. Mingea îl ascultă și acum, iar acest lucru se simte inclusiv în vestiar. Nu a fost milițian transformat în antrenor, sau lăcătuș cu școală făcută la seral, care a antrenat echipa școlii. A fost jucător de Liga 1  foarte bun, a făcut facultatea de profil  și a devenit un  antrenor foarte bun !

Rep. Cine va fi capitanul echipei în noul sezon  ?

Ciolacu Mihaela, Bumbar Sonia și Marcu Carmen, aceasta  este ordinea căpitanilor . Mihaela nu va fi în Champions League, cel puțin în Runda 1, de aceea responsabilitatea de a conduce echipa în prima parte a sezonului revine Soniei și lui Carmen. Să oferi unei sportive  de 18 ani, responsabilitatea de a conduce echipa în Europa înseamnă un mesaj clar de încredere din partea clubului . Carmen Marcu chiar dacă a sosit de la Galați mai târziu, s-a impus la Cluj și și-a câștigat pe teren, dreptul de a ne reprezenta .

Rep. Dumneavoastră ați decis ordinea, sau a fost vot în vestiar ?

Am decis împreună cu antrenorul principal și părerile au coincis 100 %. La acest club nu se votează căpitanul la prima echipă.  Cu siguranță meritau și alte sportive să poarte banderola, dar sunt sportive pe care nu am vrut să punem presiune cu acest rol.

Rep. Despre competiția internă din sezonul viitor   ce părere aveți ? Care vor fi principalele echipe care se vor lupta pentru câștigarea campionatului ?

Va fi greu pentru oricare dintre echipele din Liga 1, deoarece vor fi mai  multe meciuri  față de sezonul trecut . Majoritatea echipelor de Liga 1 au noutăți  valoroase, iar nivelul va fi mai ridicat față de sezonul trecut .

Noile promovate,  Farul și Bistrița  au fost deja cele mai active pe piața transferurilor, cu un buget  net superior majorității celorlalte echipe  . Poli știe deja care sunt prioritățile pentru a fi competitivă în Liga 1, iar Banat Girls a transferat în masă de la colega din județ. Știu și despre Miercurea Ciuc că au deja transferuri valoroase pentru campionatul nostru, iar dacă mă gândesc că doar 4 vor merge în play off, pot doar să spun că e cam mare înghesuiala . Nu exclud Alexandria și Mureșul  din ecuație, dar parcă nu au  forță pentru play off.

Echipele vor avea nevoie de o “bancă lungă” de rezerve, deoarece vor fi 24 partide pentru fiecare echipă la care se adaugă și meciurile din Cupa României . Pe lângă numărul de jucătoare valoroase și omogenitatea lotului va fi un atuu în câștigarea  campionatului !

Despre echipele care vor aunge în play off, cred că vor fi cele care au fost cele mai active pe piața transferurilor. La Bistrița sunt bani publici mulți și au nevoie de rezultate să confirme bugetul alocat, iar Farul Constanța este cel mai bun exemplu de urmat pentru echipele de Liga 1 masculin . Gică Hagi vrea să fie și aici campion și face totul în acest sens. Cred totuși că  va fi un campionat echilibrat, campionat în care oricare dintre echipele care ajung în play off, pot câștiga titlul.

Rep. UW Champions League va fi la Cluj Napoca sau la Alba Iulia ?

Mi-aș fi dorit la Cluj Napoca, dar până la urmă am ales Alba Iulia .

Rep. Care au fost motivele alegerii ?

Disponibilitatea gazdelor în perioada respectivă, facilitățile care ne-au fost puse la dispoziție , experiențele din anii precedenți în special cu refacerea gazonului dupa UNTOLD și  sincer nu mai dorim să ajungem în situația din anul trecut  când înaintea  partidei din ultima zi, UEFA ne-a avertizat și a  amânat cu o oră startul meciului, timp în care  am curățat terenul de apă cu junioarele noastre și cu cei din staff . Așa cum am mai declarat, vrem să jucăm pe un stadion pe care ne și putem antrena. Avem șanse mai mari și sper să le și fructificăm .

Mai mult, în obținerea licenței pentru noul sezon, trebuie să joci 5 partide pe un stadion omologat pentru minim Liga 2- fotbal masculin. Dacă Cluj Arena este ocupată de băieții de la “U”, noi unde putem juca ? Au fost doar două soluții: Dej, sau  Alba Iulia. Am ales această variantă și sper să fie și un semnal pentru cei care ne vor, sau nu ne vor în Cluj. Dacă nu s-au sesizat după două sezoane în care am devenit Campioana României jucând la Iclod,  poate că acum vor înțelege că reprezentăm totuși Clujul în Europa.

Rep. FRF vă sprijină pentru participarea în Champions League ?

Am simțit sprijinul lor și acum și în anii precedenți. Nu este vorba de sprijin financiar, ci mai degrabă logistic și cu resursele pe care le pot aloca în acest moment. Pot să spun că inclusiv transmiterea meciurilor din UWCL  live pe ProArena a fost intermediată de FRF .

Rep. Un pronostic pentru finalul interviului legat de Champions League si de Liga 1 ?

Liga 1,  să mai aștepte puțin…  Președinții, antrenorii și jucătoarele care sunt promovate intens, mai au  timp pentru declarații, iar noi cu ale noastre, discreți și muncitori .

Despre grupa de  Champions League, consider că Ferencvarosi este favorita grupei, desi campioana Israelului are atuurile ei .  Noi ne dorim să  trecem de slovace, în primul rând. La Alba Iulia, alb și negru sunt și culorile de tradiție ale celor de la Unirea . De aceea, dacă o să jucăm finala, sunt convins că stadionul va fi tot în  alb și negru. Sunt și culorile noastre, dar ceea  ce o să-i unească pe toți, indiferent că vor veni  de la Cluj, sau vor fi din Alba Iulia, va fi tricolorul .

La Alba Iulia jucăm cu   tricolorul în suflet ! O să jucăm pentru România !

 

 

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.