Începe returul Ligii 1!

martie 7, 2019

Duminică, 10 martie, se dă startul returului de campionat pentru Liga 1 a fotbalului feminin românesc, ediția 2018-2019, retur care se anunță deosebit de interesant și de imprevizibil.

Acest lucru îl spunem deoarece ocupantele locurilor 2-4 au același număr de puncte, locul 5 se află la doar un punct distanță de acestea, locul 6 cu patru puncte distanță, iar locurile 7 și 8 cu șapte puncte acumulate, care cu siguranță nu și-au spus ultimul cuvânt în acest campionat.

De asemenea, sezonul regulat este urmat de play off și jocuri de clasament, iar pentru acest format punctele acumulate se înjumătățesc.

Universitatea Olimpia Cluj are în acest moment 24 puncte acumulate, doar un gol primit și 41 marcate, cu 10 puncte peste plutonul echipelor ce ocupă locurile 2-5.

Transferul iernii pentru Universitatea Olimpia Cluj a fost jucătoarea Claudia Pană, de la Universitatea Alexandria, mijlocaș considerat cea mai bună din generația 2002. Față de tur, ”U” Olimpia nu mai mizează pe cele două jucătoare din SUA care au activat și în Champions League, însă au păstrat în lot portarul olandez Selena Babb, iar în retur pot apărea jucătoare din propria pepiniera cum ar fi Borodi Adina, Iancu Florentina și revelația perioadei de pregătire: Botojel Cristina.

De asemenea un staff complet nou se va afla pe banca tehnică, cu Ioana Bortan antrenor principal, și care va avea misiunea de a forma o echipă competitivă cu jucătoare tinere pentru următoarele sezoane.

Ocupanta locului secund, Vasas Femina Odorheiul Secuiesc vine după această pauză competițională cu un nou antrenor principal, Alexandru Andrasi, care este și antrenor secund la prima echipă reprezentativă de fotbal feminin a României. Lotul este același ca și în tur, însă formația din Odorheiul Secuiesc va anunța pe ultima sută de metri o achiziție din Republica Moldova și care în ultimul sezon a evoluat în Kazakhstan.

La Alexandria, Universitatea mizează în primul rând pe staff-ul deja consacrat și pe omogenitate, clubul păstrând în linii mari nucleul de jucătoare, bineînțeles cu excepția mijlocașului transferat la Cluj.

Cam aceeași situație se poate evidenția și la Becicherecul Mic care a păstrat lotul din tur, singura plecare semnificativă fiind a Larisei Sârbovan care a ales să joace în Liga 2 la Piros Security Arad.

Schimbări semnificative au fost anunțate la Heniu Prundu Bârgăului care a renunțat la jucătoarele din Republica Moldova și s-a orientat spre pepiniera clubului ”U” Olimpia Cluj.

Astfel, în baza unui parteneriat de colaborare, patru jucătoare au fost transferate în această pauză competiționala: Rusu Adelina, Răileanu Daria, Gomoi Diana și Salamon Szidonia. Lor se adaugă Loredana Casian de la Armonia Fălticeni, Diana Grecu, ultima dată la Independența Baia Mare, și de asemenea este de notat transferul definitiv al jucătoarei Mateș Daniela de la ”U” Olimpia Cluj, jucătoare care a activat pentru gruparea bistrițeana și în turul campionatului.

Din zona Moldovei, echipa Universitatea Galați anunță încă un transfer din Republica Moldova, atacantul Diana Ciobanu, însă față de turul campionatului înregistrează trei plecări importante: Raduc Elena, Abalașei Mirela și Adelina Ion.

Locurile 7 și 8 sunt ocupate de Independența Baia Mare și Fair Play București, ambele echipe cu 7 puncte obținute în tur.

Independența, după o perioadă intensă de pregătire, cu jocuri amicale atât pe plan intern cât și în țara vecină Ungaria, anunță o revenire în acest retur, principalul argument fiind lotul omogen și staff-ul tehnic și administrativ care face eforturi considerabile în păstrarea și motivarea jucătoarelor care au dus greul echipei în turul de campionat. De asemenea la capitolul transferuri se remarcă jucătoarea Țițu Gabriela (fundaș) venită de la ”U” Olimpia Cluj, precum și Ionescu Alexandra, revenită de la Sporting Lugaj după expirarea împrumutului din sezonul precedent, dar și promovarea jucătoarelor tinere Indrecan Andreea și Onit Diana de la echipa a doua a clubului.

Fair Play București, promite și ea un retur mai performant după o serie de partide amicale și un cantonament devenit tradițional pentru club, la Olănești. Remarcăm reîntoarcerea pentru retur a portarului Iulia Niculescu, jucătoare exponențială în anii trecuți pentru echipa bucureșteană, dar și transferul a două jucătoare străine: Rujovic Alisa, mijlocaș din Muntenegru, și Rofel Mădălina, atacant de origine română venită din Germania.

Ultima clasată, CSS Târgoviște, a decis încă din turul campionatului să mizeze doar pe jucătoare tinere, așa că și în această perioadă de transferuri a renunțat la câteva jucătoare cu vechime la clubul dâmbovițean. Astfel, Vasile Georgiana și Neacșu Mihaela au ales să joace în Liga a 3-a, la Carmen București, Nicoleta Barboș a ales să evolueze pentru Progresul București, iar Șoimu Maria, jucătoare din Republica Moldova, mizează pe o posibilă ofertă din partea unui club din Anglia.

Transferurile realizate sunt toate jucătoare tinere: Alina Tudorache, mijlocaș din Câmpina, ultima dată legitimată la ”U” Olimpia Cluj, Badea Monica, de la Dunărea Giurgiu, și Ciubotaru Mirela, de la Galați.

Tabloul primei etape din retur aduce deja o primă partidă interesantă la Cluj, acolo unde pe stadionul „Clujana”, duminică, 10 martie, de la ora 11, Fortuna Becichercul Mic dorește să-și justifice investițiile în fața campioanei, iar pe de altă parte clujencele doresc și în această partidă să-și dovedească supremația.

Tot duminică, de la ora 14, Heniu Prundu Bârgăului primește vizita echipei Independenta Baia Mare, o partidă cu rezultat greu de anticipat, însă se mizează de ambele părți pe pregătirea realizată în pauza competițională și pe inspirația staff-urilor tehnice.

CSS Târgoviște dă primul test al tinereții cu echipa Universitatea Galați. Meciul se anunță interesant prin prisma faptului că cei din conducerea clubului gălățean au anunțat că vizează în acest an podiumul și nu-și permit pași greșiți.

La Ciorogârla, în cadrul unei baze cochete și potrivite pentru fotbal, tot de la ora 11:00, echipa Fair Play București întâlnește rivala din Alexandria. Ambițiile sunt mari de ambele părți, Universitatea dorind să păstreze legătura cu locurile ce duc în play off, iar de cealaltă parte bucureștencele țintesc o primă victorie care să fie motivatoare pentru evoluțiile viitoare.

Vasas Femin stă în această etapă și urmează să debuteze în data de 17 martie într-un duel pentru locul doi la Universitatea Alexandria.

Succes tuturor echipelor!

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.