Gata  returul, start în play off !

mai 10, 2019

S-a încheiat prima parte a campionatului Ligii 1, probabil cel mai disputat din istoria recentă a fotbalului feminin .Echilibrul sesizat după finalul turului  evidenția echipe precum Vasas Femina , Fortuna Becicherecu Mic și Universitatea Alexandria situate în imediata apropiere a liderului de la Cluj, cu un număr egal de puncte.La doar un punct distanță se clasa echipa din Bistrița, iar Indepedența  Baia Mare cu doar 7 puncte, era practic scoasă din calcule .

Întâlneam în etapa 9, la finalul turului  următoarea ierarhie :

 1. U Olimpia Cluj                      24 pct
 2. Vasas Femina                         14
 3. Alexandria                              14
 4. Fortuna Becicherecu Mic     14
 5. Heniu Prundu Bârgăului     13
 6. Univ. Galați                            10
 7. Independența Baia Mare       7
 8. Fair Play București                  7
 9. CSS Târgoviște                         3

Se anticipa atunci o luptă acerbă pentru locurile 2-3, iar  favoritele se anunțau a fi Vasas Femina și Fortuna Becicherecu Mic. Spunem acest lucru, deoarece atât Vasas cât și Becicherecu Mic reușeau să promită un buget consistent pentru retur, ambele formații aveau la baza constructiei lotului jucatoare valoroase care au cochetat, sau încă mai cochetează cu echipele  reprezentative, iar la Vasas Femina tocmai se instalase cu mare fast antrenorul secund de la prima reprezentativă a României .

Returul a fost însă unul cu surprize …..

Dacă ar fi să ne luăm după punctele acumulate doar în retur, descoperim acealași pluton fruntaș de trei: Fortuna, Heniu  și Vasas,  însă cu echipa din Odorheiu Secuiesc în ușor dezavantaj față de celelalte și cu o scădere inexplicabilă de formă a fetelor de la Alexandria care reușesc doar 7 puncte în întreg returul.

Performerele  acestei faze sunt fără discuție Heniu Prundu Bârgăului, echipă care are același număr de puncte acumulate ca și Fortuna, dar  și  Independența  Baia Mare care cumulează 13 puncte și se situeaza pe un onorabil loc 5 într-un clasament  întocmit doar pentru  returul sezonului  :

 

 1. U Olimpia Cluj                        21 pct
 2. Fortuna Becicherecu Mic     16
 3. Heniu Prundu Bârgăului     16
 4. Vasas Femina                         14
 5. Independența Baia Mare     13
 6. Galați                                       12
 7. Alexandria                               7
 8. CSS Târgoviște                       3
 9. Fair Play București                3

 

Realist vorbind,  trebuie însă să facem precizarea că lupta pentru supremație a continuat în fiecare etapă a returului, iar întreaga ierarhie a fost stabilită doar în ultima etapă de campionat .

Puțini se asteptau ca Vasas să piardă categoric  la Galati, asta  după ce doar cu o etapă mai devreme administrau un 4-1 fără probleme fetelor de la Fortuna Becicherecu Mic, dar poate și mai puțini anticipau victoria echipei din Bistrita la Alexandria .

A fost însă o etapă dominată în  primul rând de    “strigătul de luptă” al fetelor de la Universitatea Galați care au dorit să ștergă impresia lăsată dupa evoluția de la Baia Mare și să rămană în memoria Ligii 1 ca o echipă competitivă capabilă de a lupta de la egal la egal cu orice adversar .  Apoi a contat enorm victoria echipei Heniu Prundu Bârgăului  în deplasare, echipă care a  profitat de căderea liberă a rivalei din Alexandria și s-a aliniat  pe ultima sută de metri alături de Fortuna si ”U”  Olimpia în lupta pentru titlul de Campioană a României .

Chiar dacă aparent lucrurile par liniștite pentru moment, deoarece se cunosc grupele de trei care vor contura clasamentul final al Ligii 1, totuși  considerăm că tensiunea de final de sezon abia acum incepe…

Miercuri 15 Mai sunt programate semifinalele Cupei României, iar competitia la acest nivel a devenit interesantă după ce anul precedent ”U”  Olimpia a fost eliminată timpuriu, iar finala se disputa între două echipe cotate inițial fără șanse : CSS Targoviste și Heniu Prundu Bargaului .

Mai mult, se întîlnesc 4 echipe, toate cu orgolii la vedere. Este vorba în primul rând de Vasas Femina care revine la Galați pentru reeditarea partidei de Duminică și care pierzând motivația play  off-ului, mizează totul pe finala Cupei României. De cealaltă parte Universitatea Galați cu un moral bun, are ca atuu terenul propriu, iar forma bună în care se află, pare să-i confere de data aceasta un ușor avantaj . De asemenea, pare interesant și faptul că cele două echipe sunt în aceeeasi grupă valorică în campionat, iar duelurile nu se vor opri aici  cu meciul din 8 Mai, ci vor continua cu încă doua partide programate în 19 Mai, acasă la Vasas  și în  2 Iunie la Galați .

Acceași situație întîlnim și în prima grupă valorică, acolo unde  ”U”  Olimpia și Fortuna Becicherecu Mic se vor întâlni de încă trei ori până la finalul sezonului .

Pentru meciul de  Cupa Romaniei din 8 Mai, categoric clujencele vin în Banat  să –și apere blazonul, după ce au fost învinse în prima etapă de retur chiar la Cluj . Revenirea de formă, valoarea lotului și ambiția de a câștiga sunt armele pe care Clujul la va folosi fără reținere la Becicherecu Mic .

Până atunci însă, prima etapă de play off vă propune Duminică 12 Mai  un duel inedit, Fortuna Becicherecu Mic întîlnind revelația sezonului, Heniu Prundu Bârgăului .

Rezultatul este greu de anticipat, deoarece ambele echipe au ca argument victoriile de pe teren propriu și chiar dacă 8-0 din Cupă încă le mai bântuie pe ardelence, totuși să nu uităm că Heniu Prundu Bârgăului niciodată nu trebuie subestimată.

Cine încearcă să facă acest lucru, trebuie să privească mai întâi clasamentul !

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.