Cuvânt de final de an

decembrie 29, 2023

   Ca de fiecare dată la final de an, ne adresăm Domnului Alin Cioban, pentru a puncta eveimentele plăcute și  mai puțin plăcute din viața clubului Universitatea Olimpia Cluj, dar și pentru a ne împărtăși câte ceva din strategia clubului  pentru noul an .

Dacă poziția ocupată în clasament și rezultatele obținute sunt pe placul celor care conduc destinele clubului, urmează să vedem în interviul de mai jos.

Rep.  Domnule Președinte, care ar fi punctele  de reper pentru clubul AFC Universitatea Olimpia Cluj în anul 2023?

Alin Cioban : Anul 2023 a fost un an reușit pentru Universitatea Olimpia Cluj. Spun acest lucru, deoarece pe plan intern am reușit să câștigăm campionatul la senioare și la Junioare U15, iar junioarele U17 au fost calificate în primele 4 echipe participante la turneul final.

Cupa României ne-a fost refuzată în acest an, iar singurul trofeu pe care consider că l-am pierdut a fost pentru competiția U17 .

Pe plan internațional, am reușit o calificare istorică în Runda 2, într-o grupă destul de dificilă și cu un lot schimbat față de cel cu care am câștigat campionatul.

Toate aceste rezultate raportate la bugetul clubului confirmă din punctul meu de vedere, faptul ca anul 2023 va fi unul de referință pentru istoria clubului nostru .

Rep. După Champions League, s-au schimbat obiectivele clubului, sau cum explicați startul de tur mai puțin reușit ?

In acest an, sezonul de Champions League s-a suprapus peste campionat și nu am avut timp să schimbăm strategia clubului, astfel că am folosit același lot de jucătoare. Totuși înainte de startul turului, am discutat cu toți din conducerea clubului și nu ne-am propus neapărat câștigarea campionatului. Pentru noi era impotantă reconstrucția echipei de senioare . Așa că am fost de acord cu transferuri la alte echipe, chiar concurente nouă, fără a solicita nimic în schimb.

O schimbare importantă în cadrul clubului  va fi realizată în vara anului 2024, indiferent dacă câștigăm sau nu campionatul . Sunt lucruri pe care ni le asumăm și le și spunem public.

Cunoaștem valoarea generațiilor care vin și știm când este momentul schimbării, dar până la acel moment, trebuie să construim pas cu pas. Din acest motiv, preparatorul fizic are un rol important în cadrul clubului și tot din acest motiv doresc ca toți antrenorii să funcționeze ca o echipă.

 Referitor la startul mai slab, consider că se datorează uzurii și efortului  din Champions League, dar și datorită schimbărilor din cadrul lotului. Din linia de mijloc nu le-am mai avut pe Ioana Bortan și Mihaela Ciolacu,  două jucătoare  extraordinare, care  știau jocul echipei, iar Sonia  Bumbar împreună cu Mikhail Johnson, au nevoie de timp pentru a juca foarte bine împreună. În linia defensivă nu am avut-o pe Maria Stamate mult timp, datorită probelemelor medicale, iar rolul de lider a fost preluat de Simona Sighertău care are doar 18 ani .

Tot în acest sens, faptul că nu avem o arenă proprie la Cluj Napoca pe care să o putem omologa pentru condiții de Liga 2 masculin, s-a  simțit  în jocul echipei. Am jucat la Alba Iulia la două  zile distanță după partida din Champions League și s-a văzut oboseala. Abia când am jucat pe Clujana și la Iclod, s-au mai așezat lucrurile.  De aceea,  Iclod Arena rămâne prima noastră opțiune ca stadion  pentru partidele de pe teren propriu .

Rep. Turul de campionat pentru sezonul 2023-2024 a adus rezultate strânse, cu meciuri echilibrate și un lider surpriză, Politehnica Timișoara. Cum apreciați acest fapt ?

Cert este faptul că avem cel mai disputat campionat din ultimii ani, fapt ce mă bucură . Creșterea calității competiției va duce la progresul  de care avem nevoie. Practic sunt 5 echipe care pot să lupte pentru trofeu, iar lupta pentru accederea în play off a fost foarte  dificilă .

Totuși diferența între primele 4-5 echipe și ultimele clasate este una destul de mare, iar rezultatele cu scoruri mari din etapa nr 13 ne-au dat peste cap din punct de vedere al echilibrului valoric.

Referitor la ierarhii, Timișora merită toate felicitările pentru ce au reușit până acum și pentru cum au gestionat construcția unui  lot cu multe plecări spre alte echipe.  

Mi-au plăcut mult  Csikszereda și Bistrița ca evoluție, iar faptul ca doar una dintre ele va merge în play off, consider că este o pierdere destul de importantă pentru acest moment al dezvoltării noastre .

Farul Constanța este oarecum sub potențial, însă sunt convins că dacă Mia Ganea nu se accidenta, poziția lor în clasament era cu totul alta .

Despre noi, pot doar să spun că  referitor la acest moment al campionatului, nu suntem acolo unde ne dorim, însă accederea în play off a adus o gură de oxigen acum pe final de an . Meciul de la Timișoara din luna Martie devine esențial pentru locul din play off, loc care sper că ne va permite o abordare optimistă pentru ultima parte  din sezonul 2023-2024.

Rep. Gloria Bistrița sau FK Csikszereda ? Pe care le doriți în play off  ?

Din punct de vedere valoric, ambele echipe sunt destul de apropiate. Ca experiență, Bistrița are un avantaj, iar ca determinare și ambiție poate Cskszereda punctează mai bine. Am spus deja că regret că doar una dintre ele va merge în play off și nu pot face alte remarci, nu ar fi fair play .

Rep.  Care este atmosfera în echipa Universitatea Olimpia Cluj acum pe final de an și care sunt noutățile pregătite pentru 2024 ?

Ne-am asumat un risc să organizăm petrecerea de final de an imediat după partida cu Gloria Bistrița, dar până la urmă a ieșit bine. Am câștigat și am petrecut până spre dimineață. Dacă mă raportez la  acest eveniment, la cum ne-am simțit împreună, pot afirma că atmosfera este una foarte bună.

Despre transferuri, nu putem vorbi deocamdată, deoarece încă este vremea bilanțurilor. Ceea ce pot să spun este faptul că ne dorim doar două transferuri la senioare pentru posturile deficitare și avem discuții în acest sens , inclusiv pentru jucătoare care pot veni doar din vară.

O  noutate, dar o noutate așteptată,  este revenirea Mihaelei Ciolacu la antrenamentele echipei odată cu reunirea din 2024. Mihaela se simte bine, este în grafic cu recuperarea și abia așteptăm să preia bagheta de dirijor. Ne-a ajutat mult implicarea celor de la Atletic Med în  procesul de recuperare, dar și seriozitatea kinetoterapeutului Carina Ciurean  în relația cu  Mihaela și de altfel cu toate  fetele care au avut nevoie de sprijin în vederea recuperărilor după accidentări.

Rep. Cum va fi organizată perioada de pregătire de iarnă ? Va fi un cantonament centralizat ?

Avem un program foarte bine pus la punct, cu multe partide amicale pentru toate echipele noastre. Pregătirea va fi una centralizată la Cluj Napoca, unde avem toate facilitățile . Nu sunt  adeptul cantonamentelor, deoarece avem multe sportive convocate la loturile reprezentative și dacă mai încărcăm și noi programul cu un cantonament, deja este prea mult .

Rep. Apropo de loturile reprezentative, cum apreciați evoluția lor din acest an ?

Pentru mine este o mare dezamăgire ce s-a  întâmplat în acest an . Nu doresc să fac mai multe comentarii, dar a fost unul dintre anii cei mai slabi ani ca performanță și poate unul cu cele mai multe fluctuații de antrenori la loturile reprezentative .

Rep. Care au fost criteriile nominalizării antrenorilor de la loturi, deoarece majoritatea nu au o carte de vizită care să determine încredere ?

Departamentul tehnic răspunde de aceste numiri, dar nu cred  că  este corect să dăm vina doar pe acești antrenori . Consider că  la nivel de cluburi, noi  suntem cei mai restanți la capitolul performanță .La cât se investește din partea FRF în fotbalul feminin,  suntem datori și noi cluburile cu mai multe eforturi .

Cluburi puternice pot furniza în viitor  jucătoare competitive. De aceea privesc cu speranță pașii făcuți spre noi  de către  cluburile de fotbal masculin din Liga 1, dar și din Liga 2,  cluburi capabile să ofere un buget consistent și  alte condiții de pregătire precum  și alte soluții pe bancile tehnice, comparativ cu un club exclusiv de fotbal feminin .

Pe de altă parte, niciodată Naționalele României nu au avut condiții mai bune de pregătire, iar imaginea fotbalului feminin fost susținută de Administrația FRF prin proiecte extrem de generoase . Acum avem și un stadion specific pentru evenimentele  din fotbalul feminin și mă refer la Arcul de Triunf, fapt ce ne onorează, dar ne și obligă  .    

Rep. Să revenim la clubul Universitatea Olimpia Cluj și vă propun un top al celor  mai frumoase momente ale anului 2023?

Pentru mine sunt foarte clar întipărite în memorie și păstrez și ordinea lor cronologică :

  1. Victoria din deplasare cu Timișoara din ultima etapă a sezonului 2022-2023.
  2. Câștigarea Campionatului la U15 .
  3. Calificarea în Runda 2 din UEFA Champions League .

  La acest top cu momente frumoase, trebuie să adaug faptul că pentru noi a  fost extraodinar în 2023, momentul în care  partenerii nostri de la Schuller Eh Klar și Nike, au decis continarea colaborării cu Universitatea Olimpia Cluj pe termen mai lung.

Rep. Un top al dezamăgirilor ?

Și aici este simplu, eșecul din Rund 2  din Champions League, mi-a confirmat faptul că trebuie să avem o altă construcție în anii ce vin .

Rep. În fiecare final de an se încearcă un top al fotbaliștilor, dar pentru fotbaliste care ar fi propunerile dumneavoastră ?

Anul acesta AFAN a decernat premiile pe posturi, inclusiv pentru fotbaliste . Acest lucru s-a întîmplat în vară și am avut trei câștigătoare : Ciolacu Miahela ( mijlocaș), Bălăceanu Ioana ( atacant ) și Cristina Botojel ( fundaș) .

Mi-e greu să fac un clasament acum la final de an, dar pentru calificarea în Runda 2, aș nominaliza toată echipa clubului nostru . Știu că nu sunt pe acceași lungime de undă cu antrenorii de la loturi care preferă jucătoare de la alte cluburi, însă în acest moment  argumentele lor sunt contrazise de rezultate .

Rep. Pentru prima parte a campionatului din sezonul 2023-2024, care ar  fi sportivele remarcate de dumneavoastră  ?

Marcu Carmen a avut partide foarte bune și este în top 3, cei mai buni atacanți din România, alături de Ioana Bălăceanu și Carolina Țabur.Practic atacul completat de Adina Borodi, cred că este cel mai puternic compartiment al nostru. Adina a jucat mai puțin în 2023, dar are un potențial enorm. O să vedeți în 2024 cum se va bate Adina pentru titularizare la Echipa Națională .Dacă mă gândesc că și Ana Filip așteaptă de ceva timp să-și demonstreze valoarea, chiar mi-e greu în acest compartiment  să aleg  o singură sportivă .

La mijloc încă așteptăm mai mult de la Sonia Bumbar și de la Mikhail Johnson, însă avem soluții care sincer mi-ar plăcea să aibă mai multe șanse. Mă refer la Daiana Oneț și Karina Bede, care au evoluat în 2023 destul de puțin .

La nivel de fundași sunt mulțumit de randament dacă mă raportez la faptul că avem cel mai mic număr de goluri primite, dar nu și ca joc. Aici  Simona Sighertău a reușit să compenseze plecarea Cristinei Botojel și a arătat că are valoare înclusiv pentru Echipa Națională de Senioare. Maria Stamate a revenit foarte bine pe final de an și ne bazăm pe ea încă ani buni de acum înainte, iar Delaney Lindahl a jucat aproape perfect.

Trebuie să găsim soluția corectă pentru cuplul de fundași centrali și știu că totul va fi bine apoi . La capitolul soluții, mie îmi place foarte mult Rebeca Neagu și sper să aibă și ea mai multe șanse, la fel ca Helga Varo și Iancu Florentina.

La nivel de portari nu prea avem ce discuta, deoarece nu  există soluție mai bună ca Sam Blazek .Sam este tot ceea ce avem nevoie .

Am enumerat aproape toate jucătoarele cu 3 excepții ….

Prima este Andreea Pânzariu care este una dintre cele mai valoroase jucătoare ale noastre, dar care cred că trebuie să se  schimbe ceva în perioada aceasta de iarnă, pentru a fi pusă mai bine în evidență.Are mai multe atuuri ca profil ofensiv și sincer mi-ar plăcea să o văd jucând ceva mai sus.

Apoi sunt încă două jucătoare care au contat mult și vor conta și în anul 2024, jucătoarele cu experiență care fac diferența. Mă refer la Adina Giurgiu și Mara Bâtea. Ele au fost plămânii  echipei și au demonstrat maturitate și inteligență. Le datorez mult pentru implicare lor de-a lungul timpului,  în dezvoltarea acestui club.

Rep. La nivel de junioare pe cine ați remarca ca evoluție în anul 2023 ?

Ar fi nedrept să dau nume, deoarece îmi plac toate, dar un plus de apreciere ar fi pentru Campioanele Naționale de la U15, care au demonstrat că pot învinge pe oricine din România.

Fetele de la U17, este clar că trebuie să bată la porțile primei echipe, dar pentru anul 2024, recomand să priviți mai atenți generația U13 din sezonul 2022-2023, cu jucătoare de 2010-2011 și 2012, care acum joacă la U15 . Cu lotul actual și ceva întăriri  de la Alba, Bacău, Sibiu și Oradea, o să facem spectacol indiferent unde jucăm .

Rep. Nu doresc să închei interviul fără o privire spre banca tehnică . Vor fi și aici modificări ?

Antrenor principal la prima echipă va fi în continuare Olariu Constantin. Cred că și echipa află acest lucru odată cu cititorii  acestui  inerviu, despre continuarea colaborării . Am decis împreună să negociem semnarea unui nou contract, doar  după ultima etapă din acest an și mă bucur că am reușit să găsim soluții de a continua împreună .

Certitudine este si Carina Ciurean kinetoterapeutul echipei , o profesionistă foarte apreciată de jucătoare pe care m-am bazat în momentele dificile.

Filip Lăzăreanu ne va ajuta la pregătirea portarilor, iar la nivel de preparator fizic, Damian David trebuie să își asume un rol mai esențial în strategia noastră de dezvoltare.

La nivel de junioare, mi-aș dori să avem și alți tehnicieni alături de noi, în special din rândul fostelor sportive, dar poate în 2024 se va întâmpla acest lucru.  Ceea ce este sigur, este echipa de tehnicieni de la junioare,  formată din Vasile Macea, Tiberiu Stranyezky și Simion Saroși . Spun echipă, deoarece au colaborat excelent în toată această perioadă și eu sunt foarte mulțumit.

Rep. Un gând bun   pentru anul 2024 ?

Energia și pasiunea junioarelor ne face pe toți să privim mai ușor munca cu senioarele, iar privirile lor agere  care văd  doar mingea, driblingul  și golul, ne-a motivat în toți acești ani pe mine cât și pe mulți dintre colegii mei de la cluburi. De aceea, mi-aș dori ca în anul 2024, să nu pierdem din acestă  pasiune, să încercăm să păstrăm din entuziasmul junioarelor și în adolescentele care depășesc pragul senioratului.

Dacă reușim acest lucru și adăugăm în rețetă menatlitatea de profesionist, fotbalul feminin românesc va avea o altă pondere pe plan internațional.

În rest, doresc să îmi știu colegii și prietenii sănătoși, să văd sportivele mulțumite și fericite, părinții entuziaști, iar spectatorii mereu alături de echipa favorită.Tuturor le doresc la mulți ani și multă sănătate!

Despre noi, dacă ne ajută Dumnezeu, sper să putem face doar bine. Dacă faci bine, bine și primești !

 

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.