Calcule de clasament

mai 4, 2019

Campionatul Național dedicat fotbalului feminin se află în faza ultimelor etape. Dacă în Liga 2 și 3 mai sunt de disputat 3 etape din intreg sezonul, Liga 1 mai are doar doi pasi pana la finalul sezonului regulat.

Ne-am propus în articolul de azi să evaluam șansele echipelor aflate în competiție și, de asemenea, să încercăm un pronostic pentru clasamentul final.

Așa că începem cu lucruri certe din Liga 3, Seria 2 care are deja “promovata ” cunoscută si spunem acest lucru deoarece CN Nicu Gane Fălticeni are un avans de 8 puncte față de următoarea clasată, CSM Pașcani. Cum FC Onești s-a retras din competiție, practic, mai rămân 6 puncte puse în joc, ceea ce este insuficient pentru a detrona Falticeniul  în cel mai pesimist scenariu.

În Seria 3, diferența este tot de 8 puncte intre CSM Târgu Mureș și AFK Csiksereda Miercurea Ciuc, însă, duminică 5 Mai urmează o etapă cu o confruntare directă între cele doua aspirante la prima poziție, etapă care, cu siguranță, va lămuri clasamentul final. Fără a știrbi din meritele celor din Miercurea Ciuc, anticipăm aici o promovare la pas a echipei CSM Târgu Mureș.

În Seria 1 lucrurile sunt mult mai complicate, deorece avem trei aspirante la prima poziție: Dream Team, Carmen București și Atletic Drobeta. Deși Atletic Drobeta are aparent un avantaj în lupta pentru promovare, trebuie luată în analiză partida din 5 Mai dintre Carmen si Atletic, dar și  un meci inițial câștigat de Dream Team în fața celor de la Carmen București și ulterior dat  spre rejucare în data de 11 Mai de către Comisia de Disciplină din cadrul FRF. Această partidă o considerăm decisivă deoarece, în cazul victoriei celor de la Dream Team și a programului mai lejer până la final, Carmen este practic scoasă din carți.

Încercând totuși un pronostic în această serie, ne-am decis să mergem pe experiență versus publicitate și anticipăm victorii  pe linie până la final pentru Carmen București.

În Liga 2, deoarece echipa a doua a cluburilor din Odorheiu Secuiesc și a fetelor noastre de la Cluj care nu au drept de promovare, anticipăm câștigătoarele seriilor ca fiind  : Selena Constanța și Piros Security Arad. De asemenea, locul de baraj ce poate duce în prima ligă pentru seria a doua considerăm că este deja câștigat de Luceafarul Filiași.

Locul doi în prima serie este disputat între Viitorul Reghin, Navobi Iași, Vulpițele Galbene Roman și Ladies Târgu Mureș. Viitorul Reghin are deja o partidă câștigată în avans în fața celor de la Vasas, iar în ultimele etape aceste echipe au partide directe între ele. Este greu de anticipat o favorită în această serie, însă respectând intenția de pronostic, considerăm Ladies ca fiind echipa cotată cu mai multe șanse pentru locul doi .

Liga I oferă trei certitudini pentru finalul sezonului regular. Prima poziție este matematic ocupată de Universitatea Olimpia Cluj, iar locurile 8 și 9 sunt deja stabilite pentru AFC Fair Play București și CSS Târgoviște.

Locul 7 este disputat de Universitatea Galați și Independența Baia Mare, cu Universitatea Alexandria arbitru, atât în lupta pentru play off, cât și în ceea ce privește subsolul clasamentului. Atât Baia Mare, cât și Universitatea întâlnesc în ultima etapă două echipe puternice:  Univesitatea Olimpia Cluj, respectiv Vasas Femina, așa că lupta  pentru acest loc încă se dispută cu un ușor avantaj pentru echipa din Galați.

Locurile 4-6 reprezintă un obiectiv doar pentru echipele clasate în a doua jumătate a clasamentului, iar Heniu sau Vasas nu pot privi optimist o posibilă implicare în aceste jocuri de clasament.

Pentru locurile 2-3, disputa se dă între Fortuna Becicherecu Mic, Vasas Femina si Heniu Prundu Bârgăului. Fortuna are un un punct avans față de Heniu și chiar dacă în etapa următoare pierde în confruntarea directă cu Vasas, totuși, în ultima etapă cu Târgoviște, nu credem că ar putea rata Victoria. Cu 30 de puncte acumulate, unul peste punctajul maxim posibil al celor de la Heniu, prezența în play off este ca și asigurată.  Presiunea în acest final de sezon regular pare să fie pe echipa din Odorheiu Secuiesc, obligată să câștige ambele partide din ultimele etape pentru a fi sigură de calificare. Totuși, un rezultat de egalitate sau  o victorie a echipei din Alexandria în partida cu Heniu din ultima etapă, corelată cu o victorie a celor de la Vasas, ar face ca terța la vârf să fie formată de U Olimpia, Fortuna și Vasas Femina.

Deși sincer să fim, am dori în partidele din play off echipa din Bistrița, totuși considerăm că Vasas nu va risipi puncte în ultimele două partide.

Calculul optimist pentru Universitatea Olimpia Cluj ar fi cu maxim de puncte realizate în ultimele două partide, acumulând astfel 45 de puncte, iar ocupanta locului doi să cumuleze maxim 30 de puncte, dacă ne gândim că Fortuna are meci acasă în ultima etapă cu CSS Târgoviște. Cu 8 puncte avans dupa rotunjire, am avea nevoie practic de două victorii în 4 partide pentru un nou titlu.

În speranța că nu am supărat pe nici una dintre echipele participante la întrecere, prin analiza  evident subiectivă, așteptăm cu interes finalul de sezon și de ce nu confirmarea sau  răsturnarea pronosticurilor ….

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.