Vătafu!

Numele Vătafu are o rezonanță aparte în fotbalul feminin. Este de ajuns să-l rostești și oricine, familiarizat cu acest sport face imediat asocieri dintre cele mai interesante : spectacol, gol, dribling, frică, frumusețe, pasiune etc.

Singura dată când nu trebuie să rostești numele Vătafu este atunci când faci formația de start. Poți să începi cu portarul și atunci când ajungi la numărul opt treci și spui direct nouă, sau poți să înclini ușor din cap, să zâmbesti, să înțeleagă echipa că ești fericit că o ai pe Vătafu aptă de joc.

Ca suporter, când te pregătești să ajungi la meci cu siguranță îți faci propria echipă de start, te gândești la toate jucătoarele, la forma lor sportivă și asociezi speranțele tale cu potențialul lor. Dacă însă te surprinde cineva cu un zâmbet suspect în colțul gurii, atunci sigur te gândești la Vătafu . Ce ghidușenii o mai face azi ? Ce magii vor fi la meci ?

Dacă tot discutam de magii, atunci putem, spune:  DA, Ștefi Vătafu, deoarece despre ea este vorba, are bagheta la ea!  O folosește când se simte bine, când echipa este în impas, sau mai exact când vrea ea .

Se întîmplă și asta, de cele mai multe ori chiar să schimbe destinația baghetei. Lasă pentru puțin vrăjile personale să aștepte și transformă bagheta magică în bagheta de dirijor. Știm că nu vă surprindem cu acest detaliu, însă de cele mai multe ori orchestra cântă frumos …

Desemnată de doua ori consecutiv drept Cea mai bună jucătoare de fotbal din România, Ștefania Vătafu a reușit să atragă de-a lungul anilor privirile întregii familii a fotbalului feminin.

Miercuri 13 Mai amluat parte însă la o nouă premieră în viața ei, premiera realizată de data aceasta fără bagheta magică, fără jonglerii, doar cu multă muncă și mult efort…

Ștefania a devenit profesor cu acte în regulă, absolvind cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca.

Asaltată de familie, de prieteni și colege, Ștefania a reușit totuși să acorde un scurt interviu pentru site-ul nostru :

 

Rep. : Cum ai făcut de ai reușit să imbini activitatea de studentă cu cea de fotbalistă?

SV : Răspunsul la această întrebare este foarte simplu din perspectiva cuvintelor: „am îmbinat utilul cu plăcutul”, și am făcut-o în așa fel încât am mers în paralel cu ambele activități bine spre foarte bine.

Rep.: Ce iți dorești să faci pe viitor, meseria de profesor sau cea de antrenoare?

SV: Sincer, statutul de profesoară mă încântă dar momentan nu mă văd în această postură ci mi-aș dori să pot continua în domeniul fotbalului ca și jucătoare și în același timp să urmez cursurile școlii de antrenori, iar pe viitor voi vedea cu ce voi continua. În acest sens, am început deja să studiez și să mă perfecționez în domeniul antrenoratului, întrucât dețin Licența C de antrenor și am început cursul pentru Licența B UEFA, un curs pilot organizat în premieră în România cu sprijinul Federației Române de Fotbal și al UEFA.

Rep.: Cât de importantă crezi că este educația (din punct de vedere al studiilor) în evoluția unui sportiv?

SV : Educația în evolutia unui sportiv este foarte importantă din punctul meu de vedere. Aceste două „mănuși”, dacă le pot spune așa, se completează una pe alta. În același timp, educația se subordoneaza sportului și invers, cred că este ca și cum o pasăre ar putea zbura fără o aripă.

Rep.: Pe parcusul facultății ai practicat mai multe sporturi, te-ai simțit atrasă și de alt sport sau rămâne fotbalul marea ta „iubire”?

SV: „Sincer, mă simt atrasă și imi place să practic și alte sporturi, dar nu în regim profesionist ci doar de întreținere sau de bună dispoziție, fotbalul fiind pe primul loc în domeniul sportului.”

Rep.:  Ce crezi,  tinerele fotbaliste,  sau  sportivele  in general ar trebui sa iti urmeze exemplul?

SV: „Din punctul meu de vedere este vital să urmezi și studii superioare, pentru că așa cum bine stiți, în orice sport, nu doar în fotbal, există anumite riscuri: de accidentări sau anumite probleme de sănătate, care te împiedică să faci ceea ce îți place toată viața. Consider că fiecare sportiv ar trebui să aibă maturitatea necesară și să fie, de asemenea, conștient că în viață nu este bine să te bazezi doar pe un anumit lucru care te avantajează, ci să ai și un plan B …”

Trebuie să precizăm la încheierea interviului că pe lângă Ștefania Vătafu, alte trei jucătoare din cadrul clubului Olimpia urmează în prezent cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport: Andreea Corduneanu, Adina Giurgiu și Mara Bâtea, iar alte două jucătoare sunt deja absolvente: Mirela Ganea și Ioana Bortan.

stefy abs

 Foto: Alin Cioban – Președinte Executiv Olimpia Cluj, Șefania Vătafu, Mirel Albon – Manager General Olimpia Cluj

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.