„Olimpia, New generation”, primul pas spre o academie ca în Europa

Clubul de fotbal feminin Olimpia Cluj-Napoca a făcut primul pas în dezvoltarea proiectului „Olimpia, New generation”, și anume cel de prezentare pe larg, în fața elevelor și părinților, a ideilor care stau la baza acestei „academii fotbalistice”.

Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com

Cu doar o săptămână înainte de începerea cursurilor pentru elevii din clasele 1-12, conducerea clubului Olimpia Cluj-Napoca a convocat pentru o întâlnire toate fetițele din România, născute între 2002 și 2005, selecționate pentru a face parte din proiectul „Olimpia, New generation”. Alături de ele au fost prezente în amfiteatrul Universității „Bogdan Vodă” din Cluj-Napoca, părinții viitoarelor fotbaliste, directorul școlii „Iuliu Hațieganu”, prof. Gheorghe Vasile Berar, președintele executiv al clubului Olimpia Cluj-Napoca, Alin Cioban, vicepreședintele clubului Eugen Cocan, managerul general al clubului, antrenorul principal al Olimpiei Cluj și a naționalei României, Mirel Albon, dar și jucătoarele echipei de senioare ale clubului clujean.

Potrivit președintelui clubului Olimpia Cluj, Alin Cioban, obiectivul principal al acestui proiect educațional-fotbalistic este dezvoltarea unei culturi specifice unui club, crearea unei identității în ceea ce privește imaginea clubului acest lucru fiind completat cu un set de reguli ce vor defini noua generație precum: conduita sportivă, conduita școlară și extrașcolară, un mod de pregătire cu o programă schimbată ce include cursuri de înot, atletism, jocuri dinamice în sală și pe teren redus, noțiuni de futsal, nutritive și gestionarea optimă a raportului efort/odihnă/nutriție .

Un plus în siguranța fetițelor care vor activa în cadrul acestui proiect este distanța mică dintre școală, cămin, cantină și antrenamente. Acestea vor învăța la Școala Generală „Iuliu Hațieganu”, cazarea va avea loc la Căminul Napoca, cursurile de atletism și cele de înot vor avea loc la Cluj Arena și respectiv la Bazinul Olimpic, iar antrenamentele și competițiile fotbalistice vor avea loc la Baza „Unirea” din Cluj-Napoca.

Conceptul Național de selecție vine ca urmare a dezvoltării proiectului „Fotbal și Feminitate”. Dacă în alte părți s-au creat echipe: FC Onești, Banat Girls, FC Drobeta Turnu Severin, Olimpia a dezvoltat patru parteneriate în orașele: Sighetul Marmației, Ineu, Hunedoara și București.

În cadrul discursului, Mirel Albon a recunoscut că acest proiect este o mare provocare pentru club și că își dorește o academie de fotbal feminin după modelul celor din Europa.
„Ceea ce se începe astăzi sper că realizează toată lumea că este o provocare extraordinară pentru toți cei implicați: părinți, fete, pentru cei care se ocupă de partea organizatorică și administrativă, dar și pentru noi care ne vom ocupa de partea tehnică sau partea educațională a acestor fetițe. Când am început proiectul Olimpia, în 2010, primul gând a fost de a dezvolta fotbalul feminin în toată România. Eram perfect conștienți că făcând un singur club nu aveam cum să avem rezultate la nivel internațional, trebuia să dezvoltăm o sferă întreagă. Olimpia Cluj trebuia să fie o locomotivă pentru fotbalul feminin din România. După ani de discuții lucrurile s-au schimbat și cluburi ca Vasas Odorheiu Secuiesc, Independența Baia Mare, Real Craiova, CSS Târgoviște… au început să dezvolte și ei anumite lucruri după modelul Olimpia Cluj. În momentul respectiv noi am considerat că trebuie să trecem la un nivel superior și să punem bazele unei academii de fotbal feminin în România care după aceea să fie model pentru altele și să apară în fiecare zonă din țară. Este o mare provocare, sper să-i facem față. Suntem dispuși să muncim și să implementăm la maxim acest lucru, dar este și o nouă provocare pentru că vreau să lucrăm la alt nivel, așa cum se lucrează la academiile mari din Europa”, a spus Mirel Albon.

Jucătoarele active sau foste jucătoare care au absolvit cursurile de licență B UEFA sau licență C UEFA vor activa în cadrul acestui proiect. Acestea sunt: Mara Bătea, Adina Giurgiu (licență B UEFA), Beatrice Tărășilă (licență C UEFA), Voicu Andreea (în curs de obținere), Alina Moraru (licență B UEFA – la Hunedoara) și Alexandra Stan și Irina Giurgiu. Acestea se vor ocupa de educarea fotbalistică a sportivelor. Responsabilă de partea de marketing în cadrul acestui proiect este Gabriela Iacobiță (licență B UEFA).

Alături de acestea mai mulți profesori din Cluj-Napoca se vor ocupa de educarea elevelor atât pe plan sportiv cât și pe plan școlar.

Fotografii din cadrul evenimentului (Copyright © Dan Porcuțan | Servus Photo):

Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com

Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com

Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com Foto copyright: Dan Porcutan / servusphoto.smugmug.com

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.