Olimpia în Liga de junioare U15

Evoluția din ultimii ani a competițiilor din fotbalul feminin dedicate tinerelor sportive, a atras după cum era și firesc interesul cât mai multor cluburi, ajungându-se la startul acestui sezon să avem un număr de 22 echipe înscrise în competiția „Liga de junioare U15“.

Istoricul dezvoltării acestui segment ne obligă să amintim că prima participare într-un cadru organizat a avut loc odată cu turneul organizat în sală la Baia Mare, în anul 2012, când Olimpia, Independenta Baia Mare, ASA Târgu Mureș și Vasas Femina Odorheiu Secuiesc își etalau tinerele valori care aveau să facă ulterior carieră, inclusiv la echipele reprezentative. A fost o primă participare unde au debutat jucătoare ca: Mihaela Ciolacu, Nagy Melinda sau Laura Desmerean de la Olimpia, Pop Diana și Pop Andreea de la Independenta Baia Mare, Bartalis Barbara de la Vasas Feminia Odorheiu Secuiesc (numele inițial al echipei a fost Metalul Vlăhița) și unde surorile Boroș de la ASA au impresionat prin talentul și atașamentul față de fotbalul feminin. A urmat apoi un alt turneu la Cristurul Secuiesc, un al treilea la Fălticeni, iar în 2015 la Odorheiu Secuiesc avem debutul primului turneu oficial disputat pe gazon în formatul 8+1 și care s-a adresat fetelor cu limita de vârsta anul nașterii 1999.
Dintre cele trei turnee de sală desfășurate, primele două au fost câștigate de Olimpia Cluj, iar cel de-al treilea, de la Fălticeni, de Universitatea Alexandria. Echipele Independența Baia Mare, Vasas Femina Odorheiu Secuiesc și Olimpia Cluj-Napoca sunt singurele echipe din România care au participat la toate turneele de junioare derulate pana în prezent.

1
Tot din punct de vedere statistic trebuie să amintim că în turneul desfășurat la Odorheiu Secuiesc, Olimpia Cluj-Napoca a câștigat primul titlu din istoria fotbalului feminin la junioare în formatul 8+1 după ce în finală a dispus formația Vasas Femina cu scorul de 3-0. Antrenorul Olimpiei a fost Marius Feșnic, iar lotul echipei a fost compus din următoarele jucătoare: Dârle Giorgiana (1999), Meluță Teodora (1999), Grecu Diana (1999), Moraru Ștefania (1999), Popa Loredana (1999), Jiurjiu Dorothea (1999), Nagy Melinda (2000), Mateș Daniela (2000), Negrea Oana (2000), Mureșan Daiana (2000), Borodi Raluca (2000) și Rusu Adelina (2002) .

2
Astfel, putem considera anul 2015 ca an de debut pentru competițiile dedicate junioarelor din fotbalul feminin. Pentru cei implicați în acest sport sunt cunoscute deja tradiționalele competiții între AJF-uri, dar și intre cluburile profesioniste, competiții derulate în cadrul proiectului „Fotbal și Feminitate” și care se adresează fetelor sub 14 și sub 12 ani. Prin dezvoltarea acestor competiții asistăm la construirea bazei piramidei fotbalului feminin, într-un proces de dezvoltare care astăzi pare ireversibil.
Liga de junioare U15 care a început în acest sezon se adresează sportivelor cu limita de vârstă superioară anul nașterii 2002 și are loc într-un format de 8+1 cu organizarea unor grupe pe criterii geografice, turnee semifinale și turneu final.
Particularitatea acestui sezon o regăsim în numărul de participante record, dar și în faptul că se înregistrează participarea unor cluburi afiliate la FRF cu activitate exclusiv de junioare. Un prim exemplu în acest sens este formația Juventus Timișoara, iar pentru anul viitor semnalele arată că există un interes masiv din partea unor cluburi afiliate la FRF cu activitate exclusiv de juniori care doresc să-și înființeze și grupe de fotbal feminin.

Copyright © Dan Porcutan | servusphoto.smugmug.com

Olimpia Cluj-Napoca a întâlnit în prima etapă, pe teren propriu, formația Sporting Lugas, iar rezultatul de 12-0 a fost unul liniștitor pentru banca tehnică formată din Teodor Papuc și Alina Moraru.
Lotul acestei formații de junioare este compus în acest start de campionat din:
Sara Câmpean (2003) și Magyar Nora (2003) portari,
Adela Iosif (2002), Rusu Adelina (2002), Borcean Bianca (2002), Răileanu Daria (2002), Mirea Roxana (2003), Szekely Kincso (2003), Titu Gabriela (2003), Vincze Noemi (2003), Edvina Ciontoș (2003), Bardes Maria (2003), Alexandra Smeu (2003), Borodi Adina (2004), Rotila Antonia (2004), Papuc Renata (2005), Sara Marin (2005) și Bumbar Sonia (2005) ca jucătoare de câmp.

În partida de azi au marcat: Rusu Adelina (4), Mirea Roxana (2), Szekely Kincso (2), Borodi Adina (2) și Răileanu Daria (2).

În etapa viitoare, programată pentru data de 25 martie 2017, înregistrăm din nou un cuplaj fotbalistic la Baza Sportivă „Ardealul”, din cartierul Someșeni, având următorul program:
Ora 12:00 – Liga de Junioare U15 – teren sintetic:
Olimpia Cluj-Napoca (junioare) – Independența Baia Mare (junioare)
Ora 13:00 – Sferturi de finala ale Cupei României – teren de iarba:
Olimpia Cluj-Napoca – Independența Baia Mare

Rezultatele și programul primei etape a Ligii de junioare U15:
GRUPA A
Independența Baia Mare – Venus Maramureș 13-0
Olimpia Cluj – Sporting Lugaș 12-0
GRUPA B
FCM Viitorul Reghin – Heniu Prundu Bârgăului –
Ladies Târgu Mureș – Vasas Femina Odorhei –
GRUPA C
Asociația „Fotbal Club Fair-Play” – CSS Târgoviște 1-1
GRUPA D
Clubul Sportiv Real Craiova – CSS Drobeta Turnu Severin 4-0
Universitatea Alexandria – CSS Sinaia –
GRUPA E
Navobi Iași – Vulpițele Galbene Roman 0-3
FC Onești – CS Nicu Gane Fălticeni 0-3
GRUPA F
FC CFR Timișoara – Banat Girls 3-0

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.