Modelul italian

Dacă-ți propui să asiști la antrenamentele fetelor de la Olimpia Cluj-Napoca trebuie să-ți răpești timp cam de pe la ora prânzului până aproape de ora ceaiului englezesc. La acele ore Baza Ardealul din Someșeni îți oferă liniștea zilnică de care ai nevoie pentru marea performanță. Și ca liniștea să nu ducă spre monotonie, uneori se mai aud și rafale de pușcă deoarece poligonul de exerciții și unitatea militară este în imediata apropiere a bazei sportive. Chiar și acest mic aspect de disconfort îți oferă liniștea siguranței că totuși cineva veghează pentru noi.

Fetele sosesc la antrenament destul de devreme față de ora anunțată pentru startul oficial și ca într-un ritual fiecare știe foarte bine ce are de făcut. Fără ca cineva să le controleze, își ocupă un spațiu pe teren și încep un antrenament individual în lipsa antrenorilor.

Sârguincioase și responsabile, sportivele clubului Olimpia își încep practic munca zilnică.

Antrenorii, cu 30 de minute înainte de ora stabilită împânzesc cu materiale toată suprafața de joc. Jaloane, scărițe, copete, gărdulețe, sau manechine, fac parte din arsenalul zilnic al tehnicienilor. Fix la ora stabilită Marius Suller, antrenorul principal are o ultimă discuție cu Călin Moldovan, antrenorul de portari, după care explică exercițiile ce urmează să se realizeze și obiectivul antrenamentului. Antrenorul secund, Iulian Szekely, revizuiește ultimele detalii pentru antrenament, iar din acel moment, pe toată durata pregătirii fizice, frâiele sunt preluate de Paolo.

Italianul, Paolo Potocnik, este cea mai nouă prezență în staff-ul campioanei României. Venit inițial să-l ajute pe antrenorul principal în pregătirea programului pentru Champions League, a devenit o prezență zilnică la antrenamente.
Cu o carte de vizită extrem de prestigioasă, antrenând din punct de vedere al pregătirii fizice și echipele clujene Universitatea și CFR Cluj, dar și pe Gaz Metan Mediaș sau Dinamo, Paolo a acceptat un scurt interviu în exclusivitate pentru site-ul olimpiacluj.ro:

Paolo

Reporter: Am văzut la antrenamente că există o solicitare deosebită din partea ta pentru toate fetele. În ciuda acestui fapt, toată lumea te îndrăgește. Care este secretul acestei relații?
Paolo Potocnik: (Râde simțindu-se ușor flatat, după care răspunde elegant) Nu există nici un secret. Probabil că se vede pasiunea din munca pe care o fac. Când faci un lucru cu plăcere normal că se vede și cred că fetele apreciază acest lucru. Sper să fie așa…

Rep.: Având în vedere că este prima dată când lucrezi și cu fete, ce te-a surprins cel mai mult? Ce te-a impresionat pozitiv sau negativ?
Paolo: Numai lucruri pozitive am văzut. Fetele sunt chiar cu bun simț, cu educație și chiar vorbeam cu Marius că am plăcere să le antrenez și orice le cer ele încearcă să facă corect și chiar dacă nu reușesc din prima vezi atitudine, educație și respect și asta contează.

Rep.: Cum apreciezi disponibilitatea la efort a fetelor în raport cu băieții?
Paolo: Nu pot să spun că la băieți nu este o asemenea disponibilitate, însă și la fete am găsit un profesionalism desăvârșit. Băieții profesioniști fac doar fotbal, meseria de fotbalist, iar fetele de aici mai merg și la scoală, și cu toate acestea sunt profesioniste 100% și nu este ușor. Nu mai discut de salariile pe care le au băieții comparativ cu fetele și de condițiile de pregătire, cu toate că și aici, la acest club, am găsit condiții excelente, de top, comparabile cu orice alt club, dar oricum este o diferență. Mi-a plăcut ce am găsit aici, nu lipsește nimic și cred că și fetele sunt la fel ca și clubul. Am găsit fete educate și un club pe măsură…

Rep.: Modelul italian de pregatire fizică crezi că este potrivit pentru fotbalul feminin?
Paolo: Cred că da, deoarece și în Italia este fotbal feminin de calitate. Acolo m-am format eu iar fotbalul este la fel peste tot. Antrenamentele sunt la fel ca în Italia, însă fiecare antrenor are propria metoda de pregătire.

Rep.: Cum simți fetele înaintea finalei de duminică?
Paolo: Bine, la fel ca și până acuma, deoarece fetele sunt concentrate, pozitive, și sper din tot sufletul să mai câștige un trofeu.

Rep.: Care sunt planurile tale de viitor și dacă fotbalul feminin are o șansă să te aibă alături în anii ce vin?
Paolo: Asta nu aș exclude, însă nu pot să-mi fac program pentru viitor. În fotbal niciodată nu poți să anticipezi unde vei merge în viitor. Am o colaborare și sunt legat profesional de Ioan Andone, țin mult la el și urmează să vedem ce va fi în viitor. Oricum, deocamdată mi-a plăcut să lucrez cu fetele, iar la Olimpia este o liniște incredibilă. Sunt toate condițiile și tot ce trebuie pentru performanță. Mi-a plăcut să lucrez aici însă nu pot să anticipez un program pentru viitor.

Despre activitatea lui Paolo și despre cum au simțit aportul lui la antrenamente, cei mai în măsură să spună acest lucru, au declarat:

„Paolo în primul rând este prietenul meu, e un preparator fizic experimentat cu o calitate profesională și umană deosebită, un individ care este responsabil cu atmosfera bună de la echipă. Fetele l-au îndrăgit imediat. Țin să-i mulțumesc că a acceptat să ne ajute.” (Marius Suller – antrenor principal Olimpia)

„Implicarea lui Paolo în pregătire aduce un aport extraordinar în ceea ce privește „starea de spirit” la nivel de echipă în primul rând. Antrenamentele sunt bine structurate, iar modul lui de lucru nu poate decât să motiveze. Mentalitatea lui de câștigător nu te lasă să fi mai prejos. Este foarte important pentru el să fim concentrate și să acordăm maximă seriozitate antrenamentelor. Știi exact când este mulțumit de tine sau nu.” (Ioana Bortan – căpitanul echipei Olimpia Cluj-Napoca)

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.