Interviu cu domnul Mirel Albon, la aniversarea unei frumoase vârste

Unul dintre cei mai dragi oameni din cadrul clubului Olimpia Cluj-Napoca, antrenorul și managerul Mirel Albon, a împlinit astăzi o frumoasă vârstă. Cu ocazia acestei aniversări l-am supus unui interviu, puțin mai inedit.

Photo Copyright © Dan Porcutan | servusphoto.smugmug.com

Reporter: Am să vă întreb direct, cum vă sărbătoriți ziua de naștere la cei 49 de ani?
Mirel Albon: Pentru mine a fost o zi normală pentru că suntem în plină campanie, încă nu am terminat campania de calificare la EURO, și trebuie să pregătim dubla cu Portugalia și în condițiile astea am primit multe mesaje și telefoane dar în rest a fost o zi normală.

R.: Astăzi a venit răspunsul oficial de la UEFA iar meciul cu Portugalia se va desfășura pe stadionul „Dr. Constantin Rădulescu”. Credeți că este un lucru pozitiv pentru fete?
M. A.: Da! Ne-am dorit foarte mult. Problema nu era UEFA, problema era ca federația să încheie contractul cu clubul CFR. Din câte am înțeles deja lucrurile sunt clare. Noi de la început, din momentul în care am știu, ne-am dorit acest lucru și eu, și stafful tehnic, dar mai ales jucătoarele. Am reușit două jocuri foarte bune, a fost o atmosferă foarte frumoasă. Am reușit să depășim acel sindrom prin care toată lumea spunea că echipa națională nu a câștigat niciodată la Cluj, nici la băieți, nici la fete. Sper ca lucrurile să se întâmple la fel și pe date de 25 octombrie, să obținem o victorie și victoria să ne ducă la EURO.


Pentru a-l testa cât de bine le cunoaște pe jucătoare, le-am rugat pe câteva dintre jucătoarele clubului să îi pună câte o întrebare, fără ca Mirel Albon să știe de la cine a fost trimisă, iar la final să ghicească autorul întrebării.

Andreea Corduneanu: Credeți că faima poate să compenseze lipsa banilor?
M.A.: Sunt două lucruri diferite dar cred că atât faima, cât și o bună poziție și mulțumire a lucrului binefăcut, poate să fie, în anumit context, mai importantă decât banii. (Mirel Albon a identificat greșit autorul întrebării ca fiind Lidia Havriștiuc)

Lidia Havriștiuc: Care este diferența dintre o echipă profesionistă și una amatoare?
M.A.: În primul rând diferența se face la mentalitate, la educația de a face lucrurile foarte și la pregătire. Știu că multă lume gândește că diferența o face bugetul, eu cred că în primul rând diferența o face cele trei lucruri. Dacă devii o echipă o echipă profesionistă bugetul se rezolvă de cele mai multe ori de la sine. Sigur că în fotbalul feminin este greu, sigur că în România este și mai greu dar așa cred eu. (Mirel Albon a identificat greșit autorul întrebării ca fiind Ioana Bortan)

Ștefania Vătafu: Considerați că mai aveți ceva de adăugat în lunga dumneavoastră carieră ca și scop, în afară de europene?
M.A.: Bineînțeles! Am avut multe satisfacții dar eu cred că acum, în ultimii ani, am reușit să ajung la un nivel bun și cred că mai multe de spus și mai sunt multe borne pe care mi le doresc să le ating în această meserie de antrenor specializat pe fotbalul feminin. Îmi doresc să atingem primăvară Champions League și îmi doresc ca într-un viitor cât mai apropiat să fim în ”cărți” și chiar să obținem calificarea la o competiție de mare anvergură la nivel mondial, Campionat Mondial sau Jocurile Olimpice. Știu că este foarte greu, sunt convins că unii consideră în acest moment o utopie, dar eu cred că dacă muncim bine acest lucru în câțiva ani poate să devină realizabil. Sunt convins că acum câțiva ani dacă îi spuneam cuiva că am visuri să ajungem la turneul final de Campionat European îmi spunea același lucru, că sunt un visător și că nu am nici o șansă, iar acum suntem la 180 de minute de astfel de performanță. (Mirel Albon a identificat corect autorul întrebării ca fiind Ștefania Vătafu)

Ioana Bortan: Care au fost cele mai bune sarmale mâncate vreodată?
M.A.: Am mâncat odată de Crăciun. A fost la Sighișoara. (Mirel Albon a identificat corect autorul întrebării ca fiind Ioana Bortan 🙂 )

Alexandra Lunca: Plecând de la relația antrenor – jucătoare ce credeți că încă nu știu fetele despre dumneavoastră?
M.A.: Este foarte greu de răspuns. Cred că știu foarte multe despre mine dar uneori îmi citesc pe față bucuria, tristețea sau nemulțumirea și ele cred că știu totul însă nu au cum să știe toate trăirile și toate problemele prin care trece un antrenor sau prin care trec eu în anumite momente. Uneori ele cred că cunosc totul însă sunt departe de chestia asta. Mă bucură faptul că o parte dintre ele și-au luat licența de antrenare, sper să și practice. Sigur acum prioritar este activitatea de jucătoare și această calificare, însă sper ca acum vor înțelege mai bine anumite lucruri și comportamentul lor în antrenament și joc va fi mult mai responsabil și automat randamentul lor va fi mult mai bun. (Mirel Albon a identificat greșit autorul întrebării ca fiind Adina Giurgiu)

Alin Cioban: Având în vedere că ați călătorit cu echipa de club și cu echipa reprezentativă în multe orașe din Europa, și nu numai, vă rog să-mi spuneți dacă ar trebui să alegeți o destinație perfectă pentru soacre, și aici mă refer la toate soacrele, unde ar fi aceea?
M.A.: Având în vedere că eu am o relație specială, m-a ajutat mult ca să ne putem desfășura activitatea și eu și soția, cred că le-aș dori la toate să ajungă într-un oraș foarte frumos. Din punctul meu de vedere cel mai frumos oraș de vizitat din Europa, pe care l-am văzut eu, a fost la Barcelona, așa că le doresc la toate să ajungă la Barcelona. (Mirel Albon a identificat corect autorul întrebării ca fiind Alin Cioban)


R.: Relatați-ne un moment în care ați simțit ca fetele joacă pentru dumneavoastră și nu le interesează nimic altceva?
M.A.: Nu cred că există. Sigur că există o legătură între mine și majoritatea jucătoarelor. Am trăit foarte multe moment frumoase împreună dar am trăit și momente dificile, și nu mă refer numai la meciuri ci și la antrenamente foarte grele. Am trăit frustrări împreună dar nu cred și chiar nu mi-aș dori să se întâmple acest lucru, s-ar ajunge poate prea departe. Cred că fetele este bine să joace pentru viitorul lor, pentru ele, sigur că și pentru antrenor și trebuie să fie o legătură foarte bună. Nu cred că s-a întâmplat vreodată să vină să joace doar pentru mine sau pentru antrenor și nici nu cred că este benefic, și nu cred că este bine să joace pentru o anumită persoană. Este foarte ok ca într-un anumit context să dedice o victorie cuiva, dar să spui că a jucat numai pentru o anumită persoană cred că cădem într-o extremă care poate fi periculoasă și atunci fetele nu se mai pot dezvolta corespunzător ca și sportive și ca personalitate.


La final, pentru că tot astăzi, 27 septembrie, este și ziua de naștere a Simonei Halep, Dumitru Prunariu, Ion Crăciunescu și Adrian Porumboiu, l-am întrebat pe domnul Mirel Albon ce le transmite acestora de ziua lor?
Mirel Albon: Le transmit: La mulți ani! Multă sănătate! Simonei Halep îi doresc multe victorii și să-și îndeplinească și ea visul. Așa cum noi ne dorim să ajungem la EURO, și ea să câștige un turneu de mare șlem. Să ne bucurăm unii de succesele altor și să reușim să facem ceva în așa fel încât sportul românesc să reajungă acolo unde îi este locul între națiunile de top din Europa.

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.