Cupa României

Rătăcită timp de un an prin birourile clubului ASA Târgu Mureș, trofeul Cupa României a ajuns în aceste zile la Iași. Tradiția spune că se vor atașa celor două brațe ale trofeului câte două fulare ale fiecărui club participant, iar la final rămân pentru festivitate doar fularele echipei câștigătoare.

1

Prima ediție a competiției dedicate fotbalului feminin a avut loc în sezonul 2003-2004, iar participantele și câștigătoarele trofeului sunt redate cronologic astfel:
2004 Clujana – SN Constanța 4-0
2005 Clujana – Smart București 2-1
2006 Clujana – Pandurii Târgu Jiu 3-2
2007 Pandurii Târgu Jiu – Clujana 1-1 (6-5 după lovituri de la 11m)
2008 Clujana – Smart București 7-0
2009 Ripensia Timișoara – CSS Târgoviște 4-0
2010 AFC Municipal Târgu Mureș – Clujana 4-0
2011 Olimpia Cluj-Napoca – AFC Municipal Târgu Mureș 2-0
2012 Olimpia Cluj-Napoca – FCM Târgu Mureș 1-0
2013 Olimpia Cluj-Napoca – FCM Târgu Mureș 6-0
2014 Olimpia Cluj-Napoca – ASA 2013 Târgu Mureș 3-0
2015 Olimpia Cluj-Napoca – ASA 2013 Târgu Mureș 4-0
2016 Olimpia Cluj-Napoca – ASA 2013 Târgu Mureș 1-2

Practic, din cele 13 ediții de până acum trofeul a poposit de 9 ori la Cluj-Napoca, Clujana câștigând 4 ediții și Olimpia 5. Tot la capitolul statistică, trebuie să precizăm că cele 9 titluri ale orașului Cluj-Napoca au ca numitor comun antrenorul Echipei Naționale a României, domnul Mirel Albon.
Duminică, 14 mai, la Iași pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din Parcul Copou, va avea loc ediția cu numărul 14, cu două participante care se întâlnesc în premieră în această fază a competiției: Olimpia Cluj-Napoca și Navobi Iași.

2

Navobi, una dintre echipele frumoase ale campionatului României, deși aparent cotată cu șansa a doua având în vedere performanțele clubului Olimpia, va avea duminică publicul de partea sa, dar și ambiția jucătoarelor. Spunem acest lucru deoarece majoritatea sportivelor din lotul grupării din Iași au o experiență acumulată la loturile echipelor reprezentative, iar dorința de victorie în fața propriilor suporteri este evidentă.
Practic, în lotul echipei întâlnim trei generații armonizate optim de antrenorul Adrian Ambrosie. Pe de o parte întâlnim jucătoare emblematice cu mare experiență precum Larisa Ambrosie, Nina Anca sau Mirela Abălașei, alături de generația conturată la lotul României U19: Ana Maria Vasile, Rahela Gangal, Monica Bentoiu sau Nicoleta Deca, alături de jucătoare tinere foarte promițătoare cum ar fi Petrescu Diana, jucătoare convocată frecvent la Naționala U17 a României. Chiar dacă toate aceste sportive reprezintă deja nume consacrate pentru fotbalul feminin, liderul acestei echipe pare să fie Elena Raduc, jucătoare care evoluează în linia mediană a echipei și care a fost inclusă în lotul de senioare la acțiunea din Turcia din primăvara acestui an.
De asemenea, alături de performanțele obținute și imaginea echipei atent gestionata pe site-ul clubului, pagina de facebook și în special în aparițiile frecvente pe site-ul oficial www.frf.ro, face din clubul Navobi un partener redutabil pentru o finală disputată în premieră în inima Moldovei.
Olimpia Cluj-Napoca, așa cum îi stă bine unei echipe cu renume, va încerca duminică să aducă trofeul acasă. De partea echipei noastre sunt trei elemente esențiale în fotbalul modern: valoarea, munca și cultura clubului. Oricare nume de jucătoare din lotul actual poate genera insomnii adversarelor, iar clubul în sine și-a demonstrat forța în competiții internaționale.
Totuși, duminică ne așteaptă o finală în care o să respectăm adversarul și publicul, și o să tratăm fiecare secundă cu maximă seriozitate.


Două dintre jucătoarele emblematice ale clubului au prefațat acest meci:

„Am așteptări mari de la această finală. Îmi doresc să recâștigăm trofeul și să fim televizate pentru a vedea cât mai multă lume frumusețea acestui sport și valoarea echipelor. Invit suporterii noștri să ne susțină chiar dacă suntem departe de Cluj.” (Andreea Voicu – mijlocaș, numărul 10 la Olimpia Cluj-Napoca)

3

„În urmă cu trei ani s-a jucat finala Cupei României la Suceava și eu eram în tribună. Îmi amintesc cât de mult îmi doream să joc și eu într-o zi un asemena meci cu însemnătate deosebită indiferent dacă ar fi acasă sau în alt oraș. Anul trecut am jucat finala la Hunedoara, dar din nefericire nu am câștigat trofeul. Duminică la Iași voi fi onorată și foarte motivată să joc pentru acest trofeu, mai ales că sunt atât de aproape de casă. Pentru plăcerea de a juca fotbal și pentru entuziasmul suporterilor care vor fi prezenți în tribună îmi doresc un meci echilibrat, însă dincolo de acest lucru am un singur obiectiv: VICTORIA.” (Lidia Havriștiuc – fundaș central, jucătoare originară din Suceava)

4

Tot în exclusivitate pentru site-ul clubului, domnul Alin Cioban, a declarat:
„Sper să regăsesc la Iași publicul și atmosfera care m-a fascinat când eram student și care a deschis în sufletul meu o pagină specială dedicată Moldovei. Îndrăgesc acest oraș, universul lui cultural și din acest motiv sper că sportivele noastre să reușească să scrie o nouă filă din istoria clubului Olimpia. Duminică, toți prietenii mei din Iași vor vedea un recital de artă fotbalistică. Dacă jucăm așa cum știm, o să avem „Copoul” alături de noi.”

Foto: Gabor Istvan-Gabor și Dan Porcuțan

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.