Alin Cioban : „Un stadion plin într-o finală de Champions League pare un vis, însă merită trăit !”

Lansarea site-ului echipei Olimpia UT Cluj – Napoca într-un nou format a prilejuit un ,,interviu eveniment’’ cu dl. Alin Cioban, Președintele Executiv al clubului, interviu despre succesele, insuccesele și obiectivele echipei clujene, dar și despre situatia actuala a fotbalului feminin din Romania, având în vedere funcția de Președinte al Comisiei Centrale de Fotbal Feminin și de membru în Comitetul Executiv al FRF.

R: La data discuției noastre, echipa se află în cantonament în Polonia, așa că îmi permit să începem prin a vă solicita o prezentare a calendarului echipei pentru acest start de sezon.

Alin Cioban : Reunirea echipelor clubului a avut loc pe data de 8 Ianuarie. Prima echipă, după cum stiți, participă în Superligă, a doua echipă în Liga I, a treia echipa în Liga de Tineret Speranțe și mai avem sportive care se antrenează de două,trei ori pe săptămână,în funcție de programul școlar, care vin la antrenamente pentru plăcerea lor și pentru atașamentul față de fotbalul feminin. După reunirea din 8 Ianuarie a urmat un program de pregătire pe plan local, până pe data de 27 Ianaurie, când prima echipă a plecat în Polonia, iar jucătoarele convocate la Naționalele U 17 și U 19 ale României de la echipa a doua au plecat spre Mogoșoaia unde are loc pregătirea centralizată. Jucătoarele mai mici au rămas să continue pregătirea pe plan local. După revenirea în țară, prima echipă va participa la un turneu la Târgu Mureș, în perioada 6-8 februarie, după care urmează o deplasare în perioada 18-22 februarie în Moldova, urmând ca în data de 1 Martie să se reia campionatul intern.

R: Credeți că acest program face parte dintr-o strategie menită să repare greșelile care au făcut ca echipa să nu se califice din Grupele Champions League sau este continuarea unei tradiții în pregătirea echipei?

Alin Cioban : În tot ceea ce facem încercăm să corectam greșelile și să devenim mai competitivi. Din acest punct de vedere, programul de pregătire a fost mult schimbat față de anii precedenți. Am inclus sala de sport, sala de judo și am continuat cu pregătirea în sala de TRX . Totuși, am simțit nevoia unor adversari de calibru în pregătirea echipei și am ales această formulă. Și ca să vă răspund direct la intrebare, nu este o tradiție, este mai degrabă o schimbare majoră în pregătire.

R: Considerați că au fost greșeli de pregătire în anii precedenți ?

Alin Cioban : Departe de mine acest gând și dacă tot discutam acest subiect aș dori să fac câteva precizări despre participarea echipei în grupele Champions League. În fotbal, ca și în orice sport trebuie să ai și șansă. Totdeauna există un învingător, dar și învinși. După două participări în faza șaiprezecimilor a fost rândul nostru să stăm acasă. Nu este plăcut, însă știm să ne asumăm eșecul. Dacă vă gândiși că în acest an calificarea a stat în golaveraj, la un gol diferență, atunci șansa trebuie inclusă în ecuație.

R: Legat de campionatul inter, cum apreciați lupta actuală pentru câștigarea campionatului ?

Alin Cioban : După eroarea noastră de la Craiova și după egalul de la Târgu Mureș, ASA a prins o gură de aer și lupta pentru titlu este din nou deschisă. Sunt convins însă, că după primul meci cu Olimpia din play-off, lucrurile se vor schimba și de asemenea cred că nu le va fi ușor nici lor, dar nici nouă pe Valea Bârgăielor. Imi pare sincer rău de depunctarea echipei din Timișoara, deoarece, meritau să ia parte la lupta pentru titlu, însă Olimpia în acest an va demonstra forță și, cu siguranță, alt tonus.

R : Care este motivația fetelor de a rămâne la Olimpia Cluj ? Care sunt salariile jucătoarelor comparative cu ale baieților și comparativ cu ale altor echipe din campionat ?

Alin Cioban : De fiecare dată în conferințele de presă am fost întrebat de prime și de salarii. Am simțit chiar agresivitate atunci când nu dădeam cifrele așteptate. Salarizarea în fotbalul feminin nu se ridică la nivelul băieților, însă nu știu în câte sporturi de echipă putem vorbi de salarii precum ale fotbaliștilor … care sunt mult peste nivelul economic al acestei țări. Referitor strict la fete, majoritatea au un salar decent, la care se adaugă și condiții de cazare și masă, în funcție de palierul valoric și de criterii stabilite în cadrul clubului, însă mi-aș dori să putem oferi acestor fete mai mult și sper să și reușim în următorii ani. Discutând despre motivație, pot spune că un singur lucru rămâne constant : nevoia de afirmare, nevoia de performanță. Acesta este secretul regenerării acestui club.

R: Putem regăsi aceeași nevoie de performanță în întreg fotbalul feminin din România?

Alin Cioban : Cu siguranță și evoluția lui în ultimii 4-5 ani dovedește acest lucru. Olimpia este doar locomotiva actuală și sincer mă bucur când văd în diferite conferințe de presă, declarații „războinice” și ambiții legate de performanță . Totul este să se facă pasul de la vorbe la fapte.

R: Care ar fi realizările din fotbalul feminin din România la care va raportați și care sunt obiectivele pe viitor?

Alin Cioban : În primul rând, dacă este să le descriu pe scurt, aș puncta ca prim pas eșalonarea valorică a campionatului și apariția Ligii de Tineret Speranțe. De asemenea, implementarea de proiecte în fotbalul feminin a devenit un slogan în ultimii ani. Creșterea numărului de jucătoare legitimate și în special a celor practicante este iarăși un punct de reper atât pentru mine cât și pentru colegii mei. Legat de implementarea proiectelor în fotbalul feminin, nu pot să nu-mi ascund satisfacția legată de parteneriatele cu tehnicienii din fotbalul feminin. Spun acest lucru, deoarece chiar săptămâna trecută a fost numit un colectiv ce include 6 noi tehnicieni la Echipele Naționale Feminine. Este un obiectiv mai vechi al meu de a deschide porțile selectionațelor spre tehnicienii tineri și mă bucur să văd că 3 dintre acești tehnicieni au ajuns la Echipa Națională după ce am colaborat împreuna la implementarea proiectelor de dezvoltare a fotbalului feminin în România. Obiectivele de viitor se leagă de consolidarea structurii construite, de a asigura o finanțare ridicată către cluburile de fotbal feminin și de a obține performanțe la nivelul echipelor reprezentative.

R: În încheiere aș dori să revenim la Olimpia Cluj și să ne spuneți care sunt așteptările în acest sezon ?

Alin Cioban : Poate o să vă surprindă răspunsul, însă imi doresc ca toate echipele clubului să joace un fotbal frumos, spectaculos, să reușim să aducem cât mai multă lume la stadion. Aceste fete merită un public pe măsura eforturilor lor. Un stadion plin într-o finală de Champions League pare un vis, însă merită trăit !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.