Amintiri

martie 24, 2020

  E vreme de stat în casă, de lansat provocări pe facebook, sau vremea potrivită pentru a depăna   amintiri cu cei dragi. Din păcate pentru sportivi și sportive, suporteri și iubitori ai fenomenului,  fotbalul, pentru o perioadă, se va hrăni din amintiri.

Stăm și noi cuminți în case, ascultăm știrile cu noi informații despre evoluția pandemiei, ne antrenăm  fiecare, acolo unde  șansa ne oferă un spațiu cât de mic, iar când vine vorba de povești,  deschidem un capitol la care stăm bine …

Tolba cu povești a clubului este plină. Nu este nevoie să scriem despre alții sau să lăudăm posibile victorii, deorece avem o vitrină plină de trofee, la care unii doar visează.

Altfel spus, ne-am propus în perioda de pauză competițională, să ne reamintim de primele realizări din istoria clubului.

Dacă scriem doar anul 2010, multe dintre fetele de la grupa d-lui Tibi,  ar spune că este anul lor de naștere. Este un an de naștere, dar al clubului ! Consemnăm prima participare într-o competiție oficială, cu primul gol marcat și cu primele succese pe plan fotbalistic.

Fotbalul feminin din Romania avea atunci ca reper orașul Cluj Napoca, prin rezultatele obținute de echipa locală Clujana, însă în acel an  AFC Municipal  Targu Mureș, cu domnul Secheș Carol antrenor, era noua campioană a României, întreupând seria de succese ale clujencelor. Clujana pierduseră în tur la Târgu Mureș cu 2-1, apoi în retur cu 4-0 la           Cluj – Napoca, iar finala Cupei României a fost clar adjudecată tot de către  mureșence cu 4-0. Zile grele pentru antrenorul Mirel Albon, pe atunci antrenor la CFF Clujana care simțind elanul venit de pe Mureș, strategic a schimbat barca.

Un club nou, cu nume atipic pentru orașul Cluj Napoca s-a înființat în vara acelui an,  la inițiativa celor 7 membri fondatori, care, discret  de-a lungul timpului, au stat în spatele rezultatelor. Prima reunire a întregului lot a fost la Ocna Șugatag, iar din acea echipă le regăsim și astăzi în lot pe  Ioana Bortan, Lavinia Boandă, Mara Bâtea, Maria Ficzay, Mihaela Ciolacu și  Andreea Voicu .

La „cutia cu valori”, care s-a deschis pentru prima dată în fața publicului în data de 19.09.2010, s-au mai alăturat în primul an de participare în competiția internă : Dușa Cosmina, Raluca Sîrghe, ambele transferate de la AS Volos 2004, campioana Greciei, Andreea Corduneanu Adina Giurgiu, Alexandra Lunca, Ștefania Vătafu, Loredana Cozma, Pocol Oana         ( transferată din Cipru ) și Gurz Daniela ( transferată de la AFC Municipal Târgu Mureș). De asemenea, printre primele junioare ale clubului, fără drept de joc la prima echipă, le regăsim pe Nagy Melinda și Daniela Mateș. Laura Desmerean, transferată în prima parte a anului 2011, completa un lot valoros și avid de a cuceri trofee.

Baza Ardealul din Someșeni și terenurile sintetice de mici dimensiuni din curtea Liceului Terapia, (denumirea actuală este Colegiul Tehnic Ana Aslan), din Cluj Napoca au fost primele locuri unde echipa a  început pregătirea. Primul căpitan al echipei a fost Maria Ficzay și doar  după transferul ei la Campioana Poloniei în anul 2016, banderola a fost preluată de Ioana Bortan.

“ Ne dorim un club puternic, transparent, un model pentru fotbalul feminin din România. Dacă vin și rezultatele, cu siguranță o să avem și finanțare”, spunea domnul profesor Radu Munteanu, Președintele Consiliului Director, Rectorul Universității Tehnice din Cluj Napoca la vremea aceea. Au fost primele declarații oferite presei de un oficial al noului club CFF Olimpia Cluj-Napoca.

Despre acele momente, Maria Ficzay, căpitanul echipei ne povestește cu emoție  :Îmi amintesc cu plăcere despre începuturile Olimpiei, era un entuziasm foarte mare în jurul echipei, îmi amintesc cât de dornice de performanță și cum ne antrenam indiferent de condițiile de pregătire. Toată lumea era foarte dedicată, încercam, atât fetele cât și conducerea, să facem maxim din puținul pe care îl aveam.  Trecerea de la Clujana la Olimpia nu a fost resimțită foarte tare, eram un grup de jucătoare care ne cunoșteam,  același antrenor, doar la nivel de conducere erau persoane noi care au contribuit la performanțele ce au urmat”.

Echipa s-a bazat  pe un lot pe care Mirel Albon îl cunoștea foarte bine, majoritatea fiind componente și la Echipa Națională, iar în staff-ul tehnic Iulian Szekely își făcea ucenicia după absolvirea cursurilor universitare.

După cantonamentul de la Ocna Sugatag, au urmat săptămâni de pregătire la Cluj Napoca, iar la data debutului în competiția internă reușeam să aliniem un lot care ani buni urma să-și pună amprenta asupra evoluției fotbalului feminin.

Campionatul era format dintr-o singură ligă ce aducea în fața publicului în ediția 2010-2011, doar 14 echipe, dintre care, după primele două etape rămâneau doar 13,  Smart București retrăgându-se din motive lesne de înțeles pentru perioada de atunci.

Asadar, prima partidă oficială a avut loc între Olimpia Cluj-Napoca și Sporting Craiova, în  toamna anului 2010, duminică, 19 Septembrie.

Putem spune că am avut un public numeros la Baza Ardealul din Someșeni, echipa urma să întâlnească revelația sezonului precedent, deoarece formația craioveană ocupase poziția de vicecampioană la finalul sezonului 2009-2010.

Formația de start a Olimpiei  era alcătuită din : Boandă – Corduneanu, Ficzay, Bortan, Giurgiu (min 46 Ciolacu), Cozma, Vătafu, Pocol, Sîrghe, Bâtea, Lunca și Dușa.

Lotul “subțire” era oarecum justificat prin parteneriatul dezvoltat cu CFF Clujana. Practic din lotul Clujanei, 7 sportive făcuseră pasul spre Olimpia, iar Clujana a beneficiat de jucătoarele tinere pe care Olimpia le recrutase pe perioada pauzei competiționale. Trebuie precizat că ambele echipe au evoluat în paralel pe prima scenă fotbalistică timp de aproape două sezoane, însă fotbalul feminin avea să aibă continuitate și strălucire doar la Olimpia Cluj.

Partida cu Sporting nu se dorea o evaluare a calității jucătoarelor, deoarece activitatea lor era cunoscută, însă a fost un test pentru noul club în tot ceea ce privește funcționalitatea staff-ului tehnic și în special administrativ.

Au fost necesare doar 12 minute echipei pentru prima filă din istorie, iar autoarea primului gol, ca semn al destinului, a fost Ioana Bortan.

După aproape 10 ani Ioana ne-a declarat : “ Emoții, fericire, încredere, dorință, necunoscut, cam așa aș descrie startul din 2010. Anul Olimpiei, începutul gloriei,  de atunci și până azi (2020). Așezate în linie la primul meci acasă contra Craiovei așteptam hotărâte și dornice să ne începem ascensiunea, să ne urmăm destinul spre a cuceri cât mai multe trofee. Știam de atunci că nu o să dăm greș. Munceam  mult, noi toți, staff și jucătoare ca să  ne atingem obiectivele, campionat, cupă și Champions League. 

Despre jocul cu Sporting, pot să spun că încă de la început dominam clar, legam jocul, reușeam  pase succesive, ne ieșeau schemele  de joc… In min 12’ corner pentru noi, plec în careul advers, atac colțul scurt…și gooooollll Ioana Bortan, primul gol din istoria Olimpiei. Puținii noștri suporteri printre care și cei care au creionat povestea Olimpiei (conducerea clubului) savurau momentul. O descătușare imensă, o bucurie de nedescris, a noastră, a tuturor,  pe care o voi păstra în suflet pentru totdeauna. De atunci și până azi,  ne-am mai despărțit de unele colege  și ne-am mai îmbogățit cu altele, majoritatea mai tinere,  dar toate care au trecut pe la noi pe la Cluj au “scris” câte un rând din istoria clubului și rămân în inimile noastre mereu .”

 

După golul Ioanei Bortan din min 12, a urmat Alexandra Lunca cu două reușite în minutele 15 și 79,  Loredana Cozma tot cu două reușite în minutele 51 și 54, Bâtea Mara cu o reușită în min 32, din nou Ioana Bortan în min 59, Ciolacu Mihaela în min 85, dar indiscutabil MVP-ul partidei a fost Cosmina Dușa care a marcat nu mai puțin de 6 goluri (min 18, 25, 30, 53, 56 și  66).    Scorul final de 15-0 a însemnat un start perfect pentru Oimpia, iar numărul mare de goluri marcate a reprezentat un prim avertisment la adresa viitoarei rivale din Târgu Mureș.

A urmat după această partidă  un șir de victorii la scor mare: 11-0 cu Motorul Oradea, 18 – 0 la Constanța, 11-0 cu Metalul Vlăhița, 19-0 cu Alice Tunes Pitești, 17 – 0 cu Târgoviște,  însă testul valorii trebuia dat în etapa cu numărul 12, pe 28 Noiembrie 2010,  în deplasare la Târgu Mureș.

Despre această partidă, Alin Cioban, Președintele Executiv al clubului ne-a declarat :

„ În primul an de la înființare am însoțit echipa în toate deplasările și am stat chiar pe bancă la unele meciuri, fiind de multe ori singurul oficial al echipei. Mirel Albon a avut în acea perioadă  probleme familiale, soția însărcinată urmând să nască în noiembrie… . 

Deplasarea de la Târgu Mureș a făcut parte din același tipar, alături de mine fiind doar Iulian Szekely. Atmosfera a fost una specială cu lume multă în tribunele stadionului Transil și  o galerie a celor de la Târgu Mureș pe care mi-aș dori să o văd și azi pe cât mai multe stadioane. Pentru prima dată într-o deplasare am avut și noi susținători, însă nu așa de numeroși precum cei  din Târgu Mureș. Colegii mei din conducerea clubului, domnul Cocan, domnul Radu Munteanu și domnul Vlas Ioan s-au mobilizat și au reușit să-și convingă prietenii și rudele să ne însoțească și să ne susțină. Au fost primii noștri suporteri…

Dacă citești acum lotul Olimpiei de atunci, cu siguranță te gândești că era puțin probabil să te învingă cineva, dar trebuie luat în calcul vârsta jucătoarelor. Majoritatea erau eleve la liceu,  media de vârstă a echipei fiind sub 19 ani. De partea cealaltă, mureșencele au păstrat întreg lotul cu  care au câștigat campionatul ediției precedente și îmi amintesc că din echipa de start făceau parte: Andreea  Părăluță, surorile Sinka, Goder Brigita, Sandu Bianca, Alice Roca, Alina Boroș și Maria Gorea.  

Îmi amintesc cu plăcere de unitatea grupului, de faptul că în atac Dușa marca din orice poziție, iar Cici ( Alexandra Lunca ) depășea în viteză pe oricine. Dacă fac o comparație între  condițiile de antrenament pe care le aveam noi, comparativ cu echipa din Târgu Mureș  și la bugetul nostru care tindea spre zero, trebuia să fim declarați învinși încă de la vestiare.

Așa a fost mai tot timpul la Cluj, un club privat dependent de sponsorizări, însă ca un arc peste timp, pot să spun că am avut jucătoare de caracter care au făcut din Olimpia Cluj cel mai puternic, dar și cel mai invidiat club de fotbal feminin din Romania” . 

Scorul final de 4-2 în favoarea clujencelor cu două goluri, Dușa în min 42 și 73 și Lunca, în min 68 și 70, deschidea seria rivalităților dintre cele două echipe, rivalitate dusă corect pe teren și transformată în respect în afara lui.

În sprijinul acestei afirmații rămâne suportul mureșencelor pentru participările noastre în Champions League, Andreea Părăluță și apoi Maria Gorea fiind  două dintre jucătoarele care au evoluat în Europa și pentru  Olimpia Cluj.

În returul de la Cluj Napoca din primăvara anului 2011, cu o etapă înainte de final, se înregistra un 7-1, liniștitor pentru toată lumea și sărbătoarea primului titlu din istorie putea începe.

Rămânea doar finala Cupei României în joc, finală care aducea față în față aceleași rivale, Olimpia Cluj și AFC Municipal Târgu Mureș …

Finala Cupei s-a jucat în data de 25 Mai 2011, la Brașov, pe stadionul Forex.

Ambele echipe au fost supermotivate, Olimpia încerca să-și  demonstreze și cu această ocazie supremația, iar de cealaltă parte, echipa din Târgu Mures dorea revanșa.

A fost însă din nou ziua Cosminei Dușa, care cu două goluri marcate în min 66 și 78, aducea prima Cupă a României în capitala Ardealului.

Despre acel prim sezon și despre jucătoarele care formau lotul echipei, domnul Iulian Szekely actualul antrenor principal al echipei a declarat:

“ Campionatul 2010-2011 a fost unul emblematic pentru noi, fiind campionatul cu cele mai multe goluri marcate, 253 din istoria primei ligi, în doar 24 de jocuri. Eram siguri că favorita la titlu era FCM Târgu Mureș campioana din 2010. La meciul tur din noiembrie 2010, aveam două puncte avans față de echipa gazdă și am căstigat meciul cu 4-2 pe stadionul Transil. A fost momentul în care deveneam favoriți la câștigarea primului titlu. Cu un lot valoros, am reușit să câștigăm și Cupa României,  marcând 36 goluri și primind doar  unul singur. Pe durata întregului campionat, adversarele ne-au marcat  doar 11 goluri! Cosmina Dușa a fost golgetera indiscutabilă,  marcând 115 goluri în Liga 1 și Cupa României. Împlinim în acest an, un deceniu de la înființare, rememorez cu drag acele meciuri și sunt fericit că avem lângă noi jucătoare care s-au aflat în teren în acel prim sezon și cărora trebuie să le multumesc: Ioana Bortan, Maria Ficzay, Mihaela Ciolacu, Lavinia Boandă, Andreea Voicu și Mara Bâtea” .

Ca de obicei, când  spui povesti, timpul trece și simți povara evenimentelor. Poate trebuia scris mai mult, poate trebuia detaliat, însă în poveștile adevărate, cu sportive de succes, sunt puține cuvinte și nu poți  descrie îndeajuns de bine efortul realizat. Prețuim însă efortul tuturor sportivelor care au adus primele trofee în vitrina clubului, chiar dacă aici le-am amintit doar numele…Povestea primelor rezultate din istoria clubului nu s-a încheiat. Va continua cât de curând cu prima aventură în Champions League !

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.