Alin Cioban: Anul 2018 va rămâne unul de referință

decembrie 27, 2018

Cum apreciați mediatizarea fotbalului feminin în anul care tocmai se încheie și, dacă doriți, să faceți o remarcă la recentele luări de poziție referitor la obligativitatea cluburilor de fotbal masculin de a avea o echipă de fotbal feminin?

Anul 2018 a fost un an electoral pentru FRF și, după cum ați constatat și dumneavoastră, s-a conștientizat importanța segmentului pe care-l reprezint, în special, ca pondere raportată la numărul total de votanți. Ceea ce nu s-a conștientizat și nu s-a remarcat în spațiul mediatic, este faptul ca în spatele acestui număr de voturi stau structuri sportive cu sute de jucătoare, cluburi dedicate fotbalului feminin, antrenori specializați în acest segment, fete care-și urmăresc idealul, familii care devin parte a acestui sport, pasiuni, lacrimi și, nu în ultimul rând, împliniri.

Pentru aceste lucruri ne-am implicat în această activitate, iar luări de poziție ca cele din campania electorală sau cele mai recente, nu fac decât să arate scala de valori pe care o avem în acest moment sau calitatea celor care le enunță. Imaginați-vă ce ar însemna o ieșire de acest gen pentru un fost jucător din Germania sau un patron de echipă din Franța…. În aceste țări, s-a înțeles de ani buni de zile aportul fotbalului feminin în dezvoltarea cluburilor. Nu întâmplător Lyon, PSG, Chelsea sau Barcelona au înființat secții de fotbal feminin, și asta fără să-i oblige cineva.

Un lucru îmbucurător este faptul că, în ciuda acestor aspecte mai puțin plăcute, publicul larg este alături de noi. Fetele care practică acest sport sunt din ce în ce mai apreciate, iar efortul lor răsplătit prin mesaje de susținere, dar și prin prezența fanilor la stadion. Mai devreme sau mai târziu, cluburi de tradiție din România vor avea echipe de fotbal feminin. Sper ca toată lumea să înțeleagă corect mesajul meu, acela ca în viitor vom fi mulți, mult mai mulți!

Cum apreciați evoluția celorlalte echipe în acest an?

Campionatul este unul echilibrat, dacă privim de la locul 2 în jos. Orice echipă poate învinge pe oricine, iar poziționarea echipei din Alexandria pe locul 2 nu este una întâmplătoare. Au un colectiv de sportive foarte talentate care lucrează de mai mulți ani cu același technician bun și exigent. Dacă și fetele au același obiectiv ca si antrenorul, atunci lucrurile vor merge bine acolo. Sunt pe locul doi, deci merită lăudați toți cei de acolo, mai ales că au făcut toate aceste lucruri cu un buget inferior celorlalte echipe.

Nu vreau să analizez fiecare club, însă vă asigur că CSȘ Târgoviște nu și-a spus ultimul cuvânt, dovadă fiind și rezultatul din Cupa României, Fair-Play va încurca multe echipe, echipa din Bistrița va fi greu de învins, Becicherecu Mic are multe talente în lot și antrenori pricepuți, însă favoritele mele în acest sezon sunt echipele Vasas și Independenta. Între noi și Vasas există deja o rivalitate benefică ambelor cluburi și nu întâmplător ne duelăm la toate competițiile, iar Baia Mare are un joc frumos, trebuie doar să o mai ajute și rezultatele.

Clubul Universitatea Olimpia Cluj a avut un an reușit sau obiectivele au fost altele?

Anul 2018 va rămâne unul de referință, deoarece am devenit oficial parte a familiei “U” Cluj. Am încheiat acest an în ritmul cântecelor “Primul pas pe stadion“ și  “Ce m-aș face eu, ce te-ai face tu, dacă n-ar fi U“, melodii care au răsunat în Sala Sporturilor Horia Demian cu ocazia turneului “Fotbal și feminitate“.

Ca o retrospectivă, aș aminti:

  • Titlul de Campioană a Romaniei – ediția 2017/2018, participarea în Grupele Champions League cu două victorii și o înfrângere;
  • Titlul de Campioană Națională la Junioare (fete născute între anii 2003-2005);
  • Titlul de Campioană la turneul “Fotbal și Feminitate“ (fete născute între anii 2005 și 2007).

În parteneriat cu școlile clujene am câștigat locul I la ONSS cu Școala Iuliu Hațieganu, dar și cu LPS Cluj. Practic, în afara de Cupa României, am câștigat tot. În plus, la Gala Fotbalului Feminin organizată în premieră în România, am avut desemnate trei jucătoare, cele mai bune la nivel de generație, iar titlul de cea mai bună fotbalistă din România a fost tot al nostru.

Apropo de această Gală a Fotbalului Feminin, cum apreciați votul primit de fetele de la Cluj?

Lucrurile stau foarte simplu, la fiecare generație am avut nominalizări, dar s-au detașat sportivele pe care lumea le-a cunoscut și care au avut evoluții bune la echipele reprezentative. De exemplu, la generația 2005, înainte de turneu, nimeni nu auzise de Andreea Pînzariu, iar Sonia Bumbar și Simona Sigheartău erau ușor puse la colț. Totuși, când bați toți adversarii la diferențe mari de scor și Andreea face ce vrea pe teren cu orice adversar, nu poți să spui că ai altele mai bune la această generație, dar mai au timp pentru trofee.

Nagy Melinda, o jucătoare de excepție, a fost nominalizată și la titlul de cea mai bună din țară, nu doar la nivelul generației 2000, iar Roxana Mirea și Adina Borodi au avut concurență serioasa chiar de la colegele lor din  Cluj. Pe  nr. 1,  pot să o definesc cu un singur cuvânt: caracter. În afară de un singur club din România, Teodora Meluță a fost votată de toți ca fiind cea mai valoroasă. Anul acesta a fost anul ei și merită din plin trofeul. La cum o cunosc eu, o să rămână cu picioarele pe pământ și o să-și bucure familia și pe noi, ani buni de acum încolo.

Care sunt planurile de viitor și dacă aveți în vedere să aduceți la Cluj jucătoare din țară sau din afară, poate unele evidențiate chiar la evenimentul de la Cluj?

Aș vrea să fiu sincer la această întrebare și să spun că sunt în țară jucătoare de excepție, în special la generațiile 2001-2002, pe care le apreciez și-mi sunt foarte dragi: Marinescu și Vlădulescu de la Odorhei, Ienovan și Grigore de la Becicherecu Mic, Cotoș și Danieliuc de la Baia Mare, Ștefania Burcea și Florentina Ionescu de la Târgoviște sau Tudorache și Gologan de la Alexandria. Au fost momente în care ne-am gândit la fiecare dintre ele și poate aveau loc la Cluj. Merg în continuare pe aceeași sinceritate și mărturisesc faptul că n-am cunoscut-o până de curând și n-am văzut-o jucând live niciodată pe Claudia Pană, însă cine a văzut-o, mi-a spus că are calitate și mentalitate de învingător. Cred că ea este lidera acestor două generații și abia aștept să ne cunoaștem mai bine la Cluj. Începând însă cu generația 2003, e greu să mai aduci pe cineva, deoarece cele mai valoroase sunt deja pe malul Someșului. Legat de aducerea de jucătoare din afara țării, las noul staff să se ocupe de acest lucru.

De ce spuneti noul staff?

Poate trebuia să încep cu acest lucru, însă mie îmi plac finalurile fericite și, având în vedere caracterul acestui interviu, mi-am propus să anunț doar acum aceste schimbări de la Cluj. Astfel, anul 2019 îl începem cu un staff format exclusiv din fete:

Ioana Bortan – antrenor principal

Mara Bâtea și Selena Babb – antrenori secunzi

Mia Ganea – antrenor de portari

Pe Ioana, Mara și Selena deja le cunoașteți, iar despre Mia Ganea pot doar să spun că a fost o sportivă deosebită, un portar de top, probabil între primele trei din Europa. Și-a început cariera la Cluj și a terminat-o tot la Cluj cu Olimpia. Sper să se acomodeze și ea cât mai repede cu noile generații, mai ales că avem în Sara Câmpean cel mai talentat și de perspectivă portar din România.

Domnul Mirel Albon rămâne în conducerea clubului?

Domnul Mirel Albon este și Managerul General al clubului și va avea funcția de Director Tehnic. Va decide strategia din punct de vedere tehnic al echipelor și va colabora cu toți antrenorii de la echipele noastre, însă obiectivele lui sunt legate în primul rând de echipele reprezentative și de a forma la Cluj-Napoca, în 2019, primul Centru Național de Pregătire destinat fotbalului feminin.

Un gând de final de an?

A fost un an special, iar anii care vin îmi doresc să fie cel puțin la fel, vreau ca fetele noastre să fie sănătoase și petrecerile de final să ne găsească la fel de uniți. Le-am spus fetelor la ultima noastră întâlnire că le iubesc pe fiecare dintre ele și le prețuiesc efortul depus. Mi-am dorit să fiu echidistant, să încerc să fac același efort pentru fiecare dintre ele. Uneori am reușit, alteori, probabil, aveau alte așteptări, însă, le asigur de toată susținerea mea.

Nu vreau să închei fără a aminti ca mai avem în familia noastră și fete care joacă sau muncesc în străinatate: Adina Giurgiu, Andreea Voicu, Ștefania Vătafu, Cosmina Dușa, Maria Ficzay, Corina Olar, Raluca Sârghe și Isabelle Mihail, cărora le doresc să aibă parte de sănătate, în primul rând, și de realizări pe măsura talentului lor!

Un gând bun și pentru familiile tuturor sportivelor noastre care fac eforturi să le susțină, chiar dacă uneori depărtarea de casă e apăsătoare. Știu ca pentru aceste familii, fericirea copiilor este pe primul plan. Dacă am avea cât mai multe exemple de acest gen, cu siguranță am fi o națiune mai fericită.

© 2018 | AFC Universitatea Olimpia Cluj | Toate drepturile rezervate.